Bestuursleden van de clubs spraken dinsdagavond 22 oktober met het Afdelingsbestuur en vertegenwoordigers van verschillende commissies over de plannen.
Voorzitter Johan Cnossen bracht de plannen beknopt naar voren onder de titel
Toekomst Zweefvliegend Nederland zeker stellen
En stelde als hoofdvragen:
=> Welke acties gaan we concreet ondernemen?
=> Wat kan de KNVvL doen, wat kunnen de Commissies en de Clubs hierin betekenen?
De plannen voor 2025
Die plannen zijn natuurlijk niet uit de lucht komen vallen! Ze zijn gebaseerd op wat we allemaal hebben kunnen waarnemen: wat zijn de kansen en bedreigingen die wij als zweefvliegers zien?
En waar lopen we tegenaan als we naar ons eigen ‘gedoe’ kijken?
Dit zijn ze dan
-> Behoud van Luchtruim en Terreinen (lobby & netwerken?)
-> Promoten Topsport & stimuleren prestatie vliegen (WeGlide)
-> Veiligheid (verbeteren veiligheidscultuur)
-> Clubs en leden ondersteunen (kanaal opzetten voor best practises, voortgang lobby, gebruik simulator?)
-> Communicatie (vernieuwing website, promotie social media, LinkedIn?)
Kijk even door je oogharen:
Materieel kunnen blijven vliegen, daar hebben we luchtruim en terreinen voor nodig, en om die te mogen houden moet ons dat gegund worden want er is tegenwoordig veel discussie over. Dus moeten we laten zien wie we zijn, door opmerkelijke prestaties en door zichtbaarheid daarvan in de (social) media. We moeten veilig opereren, voor onszelf en ook om het vertrouwen van de buitenwereld te verdienen.
Het is fijn om nieuwe zweefvliegers te verwelkomen, maar we willen graag dat ze het naar hun zin hebben en dus blijven vliegen. Dat zorgt voor gezonde clubs met een sterk kader en actieve deelname van jonge tot zeer ervaren leden.
Bij dit alles kunnen we profijt hebben van samenwerking: van elkaar leren bij onderwerpen als Veiligheid, ontwikkelingen in regelgeving, ervaring met betere veldorganisatie, benutten van nieuwe mogelijkheden zoals inzet van de simulator en Condorvliegen, RT bevoegdheid, competitie op WeGlide, opleiding van nieuwe technici, ervaring met PR acties, etc.
Twee van deze punten lichten we er speciaal even uit:
Naast Luchtruim, waarover we uitgebreid werden bijgepraat door Hadriaan van Nes, voorzitter Commissie Luchtruim, ervaren we ook steeds meer ‘strijd om onze terreinen’
Behoud van bestaande terreinen en zoeken naar nieuwe terreinen. Opmerkelijk verschil met Luchtruim: voor Terreinen zijn we niet georganiseerd. Komend jaar willen we dat gaan doen. Hoe? Commissie en / of bestuurslid Terreinen?
En we zijn daarin niet alleen. “Betrekken van Dronesector?” Voor nuttige drones wordt – begrijpelijk – ruimte gezocht. Kan dat een beetje praktisch? Daar praat de KNVvL / commissie Luchtruim over mee. Maar: net als in de lucht, vraagt Defensie om meer terreinen, en zijn we op de grond in concurrentie met andere belangen zoals windmolenparken, nieuwe bouwlocaties etc. Een paar andere ‘vliegende afdelingen’ van de KNVvL zitten in hetzelfde schuitje: ook hun terreinen staan onder druk. Die terreinen zijn vaak veel kleiner maar worden daardoor ook makkelijk over het hoofd gezien. Ook hier zou de KNVvL als koepelorganisatie voor de luchtsporten een rol kunnen spelen. De KNVvL heeft een grotere stem!
Instroom leden vasthouden;
Bij het behouden van leden spelen veel factoren een rol: hoe is de eerste intake, is de introductie goed geregeld? Gaan de nieuwe leden zich snel thuis voelen in de club, krijgen ze een eigen verantwoordelijkheid? Maar ook: Verloopt de opleiding een beetje efficiënt of wil het maar niet opschieten? Een paar cijfers:
400 jaarlijkse instroom-> 100 zweefvliegers per jaar geslaagd voor theorie-> 30 SPL-len werden door ILT uitgegeven.
“Wie snel SPL -> ervaring overland -> WeGlide + competitie; die blijft graag vliegen.”
Daarom is er een concreet plan om in 2025 te werken aan zo’n snellere doorloop: met inzet van de simulator. Daarmee kan al in de winter de ‘solo sim status’ worden bereikt en zal in het voorjaar sneller geleerd worden. Hoe dan in de clubs de praktijkopleiding verder verloopt, dat gaan we ook inventariseren. En welke rol kan digitaal theorie-examen (en e-learning!) spelen?
In het najaar zouden we dan toe zijn aan een werkconferentie: Wat hebben we geleerd en hoe kunnen we de ervaringen breed implementeren?
Genoeg te doen!
Interessante vragen, en weer ‘werk aan de winkel’ voor clubs, bestuurders en de deskundigen in de diverse commissies.
->> Meedoen? Er is nog plaats. Wees er snel bij.. Lees ook: Je inzetten