Een bom brief: EZAC is BTW plichtig… en een mens aan de lijn

Nu de Zweefvliegen – en - BTW kwestie is opgehelderd: Zweefvliegen is een actieve sport en heeft daarom terecht een BTW ontheffing, is het tijd om in deze Nieuwsbrief eens terug te kijken naar wat er eigenlijk is gebeurd.

We vroegen Peter Smet, secretaris van EZAC, naar zijn ervaringen. EZAC was de eerste zweefvliegclub die een mededeling kreeg dat ze BTW plichtig waren.

Peter: ja, het was een complete verrassing, een ‘bommelding’. Maar er stond gewoon een 06 nummer onder en dus heb ik dat maar eens gebeld. Ik kreeg dadelijk een vriendelijke en alleszins redelijke man van de Belastingdienst aan de lijn.

Een gerechtelijke uitspraak in UK met grote gevolgen

Aan de basis lag een uitspraak van het Europese Hof over wedstrijdbridge in GB. Deze, en dus ook andere (denk-)sporten kwamen niet meer in aanmerking voor de ontheffing van de omzetbelasting die in de hele EU geldt voor non-profit sportorganisaties, omdat ze onvoldoende lichamelijke activiteit met zich meebrengen..

Dat gaf andere nationale belastingdiensten te denken. Naar aanleiding van een vraag aan de Belastingdienst kwamen Zweefvliegen en Ballonvaren in beeld. Het Landelijk Vaktechnisch Overleg boog zich er over: Dat voetballen een actieve / fysieke sport is is wel duidelijk maar waar leg je de grens? De uitkomst van hun beraad zette Zweefvliegen aan de minder actieve kant van de streep. Op basis waarvan? Het beeld… je stapt in, vliegt een rondje en stapt weer uit. Is dat nou Sport??

Conclusie: Zweefvliegen is BTW plichtig. Dat zal per club worden aangezegd. Overigens werd deze voorgeschiedenis pas later duidelijk via een WOO verzoek.

EZAC werd een eerste proefkonijn...

. . althans, zo werd het ervaren. Zij kregen als eerste de aanzegging. En er begon een traject van ‘onderbouwd bezwaar indienen’ en een afwijzing krijgen. Nog maar eens een poging; andere argumenten.. en contact zoeken met de KNVvL. Voorlopig zijn jullie de enige dus we volgen het, hou ons op de hoogte en mocht het tot procederen leiden dan is er budget. De maanden daarna werden ook enkele andere clubs aangeschreven. En de KNVvL ging actief meedenken, er ontstond een netwerk, met professionele ondersteuning in de persoon van Frank Berkhout (oud advocaat). NOC*NSF werd aangesproken: denken jullie mee? Voor NOC*NSF was het in eerste instantie een klein probleem bij een kleine sport – totdat men begon in te zien dat het een tamelijk principieel punt was. En er werd een traject ingezet: eerst proberen een gesprek aan te gaan, als dat geen resultaat zou opleveren (onderbouwd) bezwaar maken, en als dat ongegrond zou worden verklaard, naar de belastingrechter

Administratieve gevolgen, kopzorgen – en uitstel

De eerste BTW opgave zou eigenlijk al over het eerste kwartaal van 2022 moeten zijn ingediend, maar de EZAC kreeg uitstel – en nog eens uitstel. En de contactpersoon van de Belastingdienst regelde dat er – lopende het onderzoek - niet werd geïncasseerd. In de tussentijd was EZAC wel begonnen met een extra, BTW inclusieve administratie. Ook voor de camping en voor de bar. Het bestuur informeerde de leden en die werden regelmatig op de hoogte gehouden met nieuwsbrieven. Vanaf de eerste aanzegging is al doorgedacht wat de gevolgen zouden zijn van BTW plicht. De kosten zouden flink toenemen, en dat in een jaar dat toch al met een inflatiepercentage van 5 à 10% gerekend werd. Daar bovenop nog eens ca 12 % voor de BTW? Zo’n grote contributieverhoging zou gevolgen hebben voor het aantal leden. Vooralsnog werd de eventuele BTW factor niet in de contributie verwerkt; wel werd alvast met een aantal investeringen rekening gehouden met de dreigende BTW plicht.

Bestuurlijk overleg: via NOC*NSF en VWS (het Ministerie van Sport) naar Financiën en de Belastingdienst.

Begin 2023 werd het serieus: met de EZAC kregen nog twee andere clubs de aanzegging vanaf het eerste kwartaal 2023 BTW aangifte te doen, en die BTW af te dragen, wat ze ook hebben gedaan (een nihil aangifte). Maar de Belastingdienst bleek bereid te zijn onze argumenten aan te horen. Uiteindelijk kwam er op 11 juli 2023 een bespreking waarin KNVvL directeur Rembert Groenman, Frank Berkhout en accountmanager Zweefvliegen Frank Schellenberg de vertegenwoordigers van Financiën en Belastingdienst een onderbouwde toelichting konden geven wat de fysieke en mentale belasting van Zweefvliegen inhoudt. Zoals wij zweefvliegers allemaal wel weten: je moet er hard voor werken, zowel op de grond als – zeker bij langere vluchten – in de lucht. En scherp genoeg blijven om veilig te landen! In de presentatie zowel stappentellers als een hartslagmeter tijdens het vliegen van een overland..


De gesprekspartners raakten kennelijk overtuigd, want al na twee weken kwam een telefonische toezegging, gevolgd door een brief waarin de Belastingdienst ‘omging’: Zweefvliegen is een actieve sport, en de vrijstelling van de omzetbelasting is terecht. Alle lof voor de bereidheid van de Belastingdienst te luisteren en op een genomen beslissing terug te komen!

En – heb je die contactpersoon nog uitgenodigd voor een vluchtje?

Peter Smet, de secretaris van EZAC en eerste proefkonijn, mijn gesprekspartner, kijkt terug op het proces. “Eigenlijk vond ik het wel een interessant project..” zegt hij. “Natuurlijk, het heeft ons werk en kopzorgen gekost, maar het spel werd door de mensen van de Belastingdienst netjes gespeeld. En het bleek voor beide partijen profijtelijk te zijn om dat overleg te organiseren, anders had het nog lang kunnen duren. Gelukkig is ons ledental juist weer gestegen van 72 naar 87 leden. We konden de contributieverhoging beperken tot 5% ”

En op mijn vraag of hij ooit gaande het project de contactpersoon heeft uitgenodigd voor een vluchtje: Nee, niet bij stilgestaan maar dat is eigenlijk wel een leuk idee…

Peter, we lezen t.z.t. graag hoe hij het vliegen heeft ervaren. Dank je voor je inzet en voor je verhaal!