Tijdens de WK kunstzweefvliegen (World Advanced Glider Aerobatic Championships, WAGAC) die werd gehouden van 26 juli tot 6 augustus op vliegveld Torun in Polen, hebben de drie Nederlandse deelnemers mooie resultaten geboekt. In het eindklassement noteerden Björn Straijer, Erwin Vorenhout en Jelle Heikamp respectievelijk een 6e, 12e, 28e plaats in een veld van totaal 34 deelnemers.
Wilhelmus voor Björn
Na zijn eerdere overwinning in de Salzmann Cup werd Björn nu eerste en dus wereldkampioen in het programmaonderdeel ‘Free Unknown’. Een topprestatie. Voor het eerst klonk het Nederlandse volkslied op een WK Kunstzweefvliegen. Björn, die vloog op een tweezits Fox, liet alle deelnemende éénzits Swifts in dit programma onderdeel achter zich. Björn behaalde een overall score van 74,0 %
Bestand | Type | Grootte |
---|---|---|
VID 20230805 WA0005 | video | 12,963 MB |
Kleine verschillen, hoog niveau
Het viel tijdens deze WK op dat vrijwel alle deelnemers van hoog, en min of meer gelijkwaardig niveau waren. De onderlinge verschillen waren klein.
Erwin presteerde constant op een hoog niveau wat ook heel duidelijk naar voren komt in zijn overall score van ruim 71,6 %.
Het was voor Jelle de eerste keer dat hij meedeed aan de WK. Uit zijn overall score van 68,1 % blijkt dat hij een hele mooie prestatie heeft neergezet. Geen enkele ‘Hard Zero’ (HZ) gescoord en een score die, gezien het hoge niveau van alle deelnemers, zeer verdienstelijk is.
Een ernstig incident; laatste vliegdag gecanceld
Op de laatste dag van deze WK deed zich een ernstig incident voor, waarbij de sleepkabel na het ontkoppelen van de zweefkist o.a. het hoogteroer wist te blokkeren. De vlieger kon zich gelukkig redden met zijn parachute. Dat was wel de reden dat het vierde programmaonderdeel in de Advanced categorie niet meer kon worden voltooid.
Kenmerkend voor kunstzweefvliegen: hoge prestatiedruk
Een belangrijk onderdeel van het wedstrijd kunstzweefvliegen is het kunnen omgaan met prestatiedruk. Om in een hele korte tijd (ca 3 minuten) een complexe sequens te kunnen uitvoeren, waarbij ook de lichamelijke belasting een belangrijke rol speelt en foute beslissingsmomenten constant op de loer liggen, vergt veel van een deelnemer. Hier hoort een goede geestelijke en mentale voorbereiding bij. Dat wordt nog wel eens onderschat.
.. en hoge (sleep-)kosten...
Veel trainen onder diverse omstandigheden en met goede coaching is een must. Ook het kunnen beschikken over voldoende geldelijke middelen om de nodige trainingsstarts te kunnen maken is onontbeerlijk.
Het Nederlandse Kunstzweefvliegteam was dan ook erg dankbaar voor de bescheiden maar toch belangrijke ondersteuning van de KNVvL, afdeling zweefvliegen.
Voor de complete uitslagen zie: https://civa-results.com/
Nog wat foto's van Erwin Vorenhout; in de lucht én op de grond