Je hebt de aankondigingen vast voorbij zien komen in de verschillende nieuwsbrieven; eind januari en begin februari stond het thema sociale veiligheid KNVvl breed op de agenda. Drie Webinars over dit thema en vervolgens, als afsluiter, een bijeenkomst in Woerden.. Het klinkt misschien als een hele grote tijdsinvestering voor iets wat op ‘onze’ club toch nooit voorkomt; toch waren er best een aantal zweefvliegclubs bij alle sessies aanwezig.
Het gaat wél ergens over
Tijdens de Webinars werd al snel duidelijk dat het een minder ver van mijn bed show was dan vooraf gedacht. Iedere club heeft meerdere whatsappgroepen, maar wat gaat daar allemaal in rond? Worden er onder het mom van een grapje niet heel veel onvriendelijke opmerkingen over iemand of een groep personen gemaakt? Hoe lang zit je nou alleen met iemand op de lier of bij een simulator - en er zijn stiekem toch best veel machtsrelaties binnen de vereniging. Verschillende clubs konden voorbeelden noemen van recente incidenten met grensoverschrijdend gedrag.
NOC*NSF stelt eisen – maar biedt ook een aanpak voor alle sportorganisaties
Gelukkig hoeven we als club niet zelf het wiel uit te vinden. Omdat wij als zweefvliegclubs onder NOC*NSF vallen, zijn er op het thema sociale veiligheid zaken die we verplicht moeten regelen, de andere kant is dat we daarbij worden geholpen en we ook hulp en advies kunnen krijgen bij actuele casussen.
En het allerbelangrijkste wat we geleerd hebben?
* Zet sociale veiligheid binnen jouw vereniging op de agenda. Vooraf zaken regelen is noodzakelijk, handelen als het kalf al verdronken is, is te laat en veroorzaakt slachtoffers!
* Ga als bestuur nooit zelf handelen als je een melding of vermoeden van (seksuele) intimidatie of misbruik binnen krijgt. Overleg altijd met het Centrum Veilig Sport Nederland.
Wat betekent dat voor mij??
Dit was een workshop voor besturen, maar als ‘gewoon lid’ heb je er ook wat aan om er meer van te weten. Mocht je iets meemaken waarbij je je onprettig voelt en je kunt het niet gewoon onderling even uitpraten, dan weet je dat er een structuur hoort te zijn in je vereniging, waaronder een vertrouwenscontactpersoon, en dat in geval van intimidatie of misbruik er een neutrale buitenstaander hoort te worden ingeschakeld. Is er in jouw club nog geen vertrouwenscontactpersoon, dan zijn er op het KNVvL-bureau vertrouwenspersonen die je verder kunnen helpen..