Het behalen van je 100 km overland voor het LAPL(S) of beginnen met zelfstandig overland
Ook in het belang van clubs: behouden van enthousiaste leden!
Na het behalen van het LAPL(S) is het zaak voor een club om de verse brevethouder geïnteresseerd te houden in het zweefvliegen en dus als clublid te behouden. Uit eigen ervaring weet ik dat een overlandvlucht op een tweezitter met een coach en zo’n nieuwe brevethouder de laatste voorlopig weer verknocht maakt aan het zweefvliegen en hij/zij dus behouden blijft als clublid.
Een SION (doordeweekse) week is de ideale gelegenheid om een clubtweezitter met clubcoach en enkele nieuwe brevethouders met het overlandvliegen kennis te laten maken.
Neem nog een clubéénzitter mee waarop overland gevlogen kan worden en je hebt je eigen mini club overlandkamp.
Natuurlijk is een individueel lid dat zelfstandig overland mag maar een beperkte overlandervaring heeft, ook van harte welkom.
Overland: eis voor LAPL(S)
Voor het behalen van het LAPL(S) moet er ook overland gevlogen worden; een clubtweezitter meenemen naar een SION week en met verschillende kandidaten die 100 kilometer overland maken die er bij hoort voor het LAPL(S) is ook een mogelijkheid.
Drempels..
SION heeft als doel het stimuleren van het overlandvliegen in een ontspannen sfeer, op vaak een nieuwe locatie en zonder wedstrijdelement. De doelgroep is de beginnende overlandvlieger. Overlandvliegen is leuk, laten we het gaan doen! Bij de meeste clubs ontbreekt het aan een duidelijke vervolgopleiding tot overlandvliegen (VVO2). Zeker wanneer er binnen de club een beperkte overlandcultuur heerst en overland vliegen niet gestimuleerd wordt, zijn er tal van drempels te nemen voordat een prille LAPL(S)-houder zijn eerste overland(s) gaat vliegen. Vanaf het eigen veld kan doorgaans niet doordeweeks gestart worden, zijn de thermische condities slecht of verhindert de luchtruimtestructuur een overlandvlucht. In het weekend zijn er weinig kisten voor overlandvliegen beschikbaar. Een beginnend overlandvlieger krijgt in de regel geen toestemming om alleen een kist mee te nemen naar een vreemd veld, zonder eigen instructeur. Ophalers, materiaal en vervoer moeten geregeld worden en last but not least, hoe staat het met de vluchtvoorbereiding?
Op de dag zelf (lokale regels op het vreemde veld, meteo, notams, route, briefing door instructeur) en op de lange termijn (overlandvlieg theorie in de winter). Allemaal zaken die de voor de beginnende overlandvlieger nieuw zijn en allemaal tegelijk op hem af komen.
Drempels weg !
SION wil deze drempels wegnemen door het organiseren van overlandvliegweken voor beginnende overlandvliegers (minder dan tien overlands). Samen met gelijkgestemden in een beschermde en stimulerende omgeving een paar overlands maken gedurende een week. Door een of twee keer deel te nemen wordt zo in korte tijd een solide basis gelegd voor het structureel en duurzaam overlandvliegen.
De SION/TABOE weken zijn dit jaar.
Op Terlet van 27 april tot en met 1 mei.
Op Malden van 20 juli tot en met 24 juli.
Voor meer informatie [email protected]
Met vriendelijke groet,
Nico Koster
ad interim coördinator breedtesport CWS