In de Afdeling Zweefvliegen zijn verschillende commissies actief, voor Veiligheid, Instructie, Luchtruim.. Voor de PR hebben we niet echt een commissie – maar wel een actief netwerk! We hebben het dan zowel over ledenwerving en -behoud als over het werken aan bekendheid met zweefvliegen, en goodwill.

Over Goodwill

In de omgeving van je vliegveld is het van belang dat mensen het leuk vinden dat het er is; en dus ook bereid zijn om wat nadelen te accepteren. Je nodigt je buren uit, je vraagt de wethouder van Sport en van Omgeving als VIP als je wat te vieren hebt.. Landelijk is het van belang dat partijen zweefvliegen waarderen zodat we ruimte krijgen en houden, zowel op de grond als in de lucht. Zo helpt het als men weet dat zweefvliegen gaat op zonne-energie, dat we een kraamkamer zijn voor technische ontwikkeling en een aanvoerroute voor professionele luchtvaart. En dat zweefvliegers veel leren: over zweefvliegen maar ook over techniek, over samenwerken en verantwoordelijk zijn. Samen een bedrijf runnen met alles wat daarbij komt kijken. Zich bewust zijn van veiligheid. En dat een zweefvliegveld een rustige omgeving is, met ecologische voordelen.

Een Wereldkampioenschap is een fraai uithangbord!

De ‘PR machine gaat aan’ bij zo’n evenement als het 50 jarig bestaan van Axel – en dus ook bij een groot kampioenschap. En volgend jaar mei bij het eerste Grand Prix evenement op Terlet.

Samen met de teamcoach bedenken we de strategie: doe je al wat tijdens de wedstrijd, of wacht je tot het klaar is zodat de vliegers niet teveel druk voelen? Welke media? Vaak is het ook de regio waar de kampioen woont die als eerste geïnteresseerd is. We stellen samen een persbericht op, mét namen en woonplaatsen. Dat gaat naar een verzendlijst – en dan maar afwachten wie toehapt.

"Jelle Heikamp uit Veenendaal".. RTV Utrecht is de eerste! En natuurlijk slaat RTV Gelderland direct daarna aan op Lars Hofman uit Bemmel. Een beroemde inwoner, dat scoort.

En daarna komt het goed op gang deze keer:

Trouw

VliegeninNederland

Denise Eikelenboom, voorzitter KNVvL feliciteert de kampioenen op LinkedIn , een niet heel voor de hand liggend medium maar ook al getest door Robert Jungblut ter voorbereiding op de Grand Prix volgend jaar.

Editie NL met een item op RTL4 donderdag 18.15 en een teaser op Instagram

De Gelderlander volgde 20 augustus nog met een interview met ingesloten video in de digitale editie Dit dorp is met Lars Hofman een heel bijzondere wereldkampioen rijker: ‘Het is keihard werken in de lucht’ | Lingewaard | gelderlander.nl

Dumpert op 23 augustus..

Mooi!

Zo hebben we Kunstzweefvliegen en daarmee zweefvliegen weer even goed onder de aandacht kunnen brengen. Deze keer een goed resultaat; vaak maak je wel een mooi persbericht maar kwam er geen reactie. Elke keer weer leren: wat kan beter. Maar ook accepteren: soms is de concurrentie in de media te groot. Volgende keer beter.

Dank allemaal!

We bedanken natuurlijk vooral het Kunstzweefvliegteam voor hun mooie prestatie en voor hun aandacht voor het zichtbaar maken. Dat had wel als consequentie dat ze allerlei media te woord moesten staan en op donderdag 15 augustus speciaal naar Terlet kwamen voor een demo. En daarin ook medewerking kregen van weer anderen: een sleepvlieger, overlandvliegers die even moesten wachten tot al dat gedoe klaar was en ze konden starten op een veelbelovende vliegdag..

En dank aan de leden van het PR Netwerk, in het bijzonder Remco die onze topper is in het maken van persstrategie en – berichten!

Meedoen aan PR?

Er zijn nu 11 clubs die deelnemen aan het PR netwerk. Samen hebben we een overzicht gemaakt van wat je kunt doen om leden te werven en te behouden én algemeen te werken aan bekendheid en goodwill. Ook deelnemen? Neem contact op via [email protected]. In september gaan we weer met elkaar klokken gelijk zetten en nieuwe plannen maken!