Het WK Kunstzweefvliegen (WAGAC) in Oshatz (D) werd gehouden van 29 juli t/m 10 augustus. En: Lars Hofman is eerste geworden in het overall klassement, wat bestaat uit drie programmaonderdelen.

Lars scoorde de meeste punten in de programmaonderdelen 'Known' en de 'Unknown'. Deze beide programmaonderdelen werden beloond met een gouden medaille. In het programmaonderdeel 'Free' werd Lars tweede en daarvoor kreeg hij een zilveren medaille.

In het overall klassement leverde dit voor Lars een gouden medaille op en de titel 'World Advanced Champion'

Lars heeft in de promo-video verteld dat de tailslide zijn favoriete figuur is; de laatste van de gallery is een opname van Jelle die deze demonstreert.

Ook goud voor de teamprestatie

Hier bleef het overigens niet bij want ook het Nederlandse team dat bestond uit Jelle Heikamp, Lars Hofman, Björn Strayer en teamcoach Sape Miedema, behaalde de hoogste totaal score in het landenklassement. Daarmee kon het gehele team ook nog de gouden medaille in ontvangst nemen met de titel 'World Advanced Team Champion'.

In totaal nam het Nederlandse team 7 gouden en 1 zilveren medaille mee naar huis.

Voor alle uitslagen van deze WK Advanced zie:
https://civa-results.com/2024/...

Het team helpt elkaar - al is het maar het ophouden van een parasol.

De teamoverwinning is door samenwerking bereikt.

Dat gaat niet vanzelf..

Dit resultaat is historisch te noemen. Nog nooit eerder is het een Nederlandse zweefvlieger gelukt om de titel wereldkampioen Advanced kunstzweefvliegen te behalen. Ook de eerste plaats in het landenklassement is uniek. Dat het dit jaar allemaal op z’n plek viel was vooral te danken aan de enorme inzet van het gehele team. Factoren die een belangrijke rol hebben gespeeld bij dit succes waren motivatie, discipline, kritiek kunnen verdragen (geen “ja maar” mentaliteit), enig talent, om kunnen gaan met teleurstellingen, teamgeest en uiteraard trainingsmogelijkheden in de ruimste zin.

Het team is dank verschuldigd aan de KNVvL die een bescheiden maar toch belangrijke financiële bijdrage (inschrijfgeld) heeft geleverd, de ZCD/ZCR zweefvliegclubs voor hun medewerking op de vliegbasis Deelen, Koninklijke Luchtmacht die ons heeft toegestaan om soms op doordeweekse dagen op vliegbasis Deelen te mogen trainen en het sleepteam van de PH-MSM.

.. na succes bij de Salzmann Cup wedstrijden..

Al met al een zeer succesvol jaar t.a.v. het kunstzweefvliegen in Nederland. Na de Salzmann Cup nu ook Wereldkampioen! Het zal volgend jaar nog een aardige klus worden om dit resultaat te evenaren of zelfs te verbeteren. Vooral omdat de basis van het kunstzweefvliegen zeer smal is waardoor het erg moeilijk is om op het hoogste niveau voldoende kwaliteit te behouden.

De Commissie KunstZweefvliegen (CKZ) doet naar beste kunnen er alles aan om deze prachtige sport bij clubs en individuele zweefvliegers te promoten. Het valt de commissie op dat er bij veel clubs enige terughoudendheid is als het gaat om kunstzweefvliegen. Vaak is dit terug te voeren op gebrek aan kennis. Clubs hebben soms niet de beschikking over één of meer kunstzweefvlieginstructeurs. Sommige besturen denken dat hun zweefvliegtuigen stuk gaan bij het kunstzweefvliegen. Eén harde landing heeft vaak een veel grotere impact op het zweefvliegtuig dan honderden kunstzweefvliegvluchten. Helaas blijft dit een hardnekkig fenomeen.

Zin om aan te haken?

Er zijn dit jaar nog een aantal evenementen gepland t.a.v. het kunstzweefvliegen. In een eerder bericht is hierover al wat aangekondigd. Voor deelname aan zo’n evenement kun je je opgeven op de website van de commissie: https://aerobatics.zweefvliegen.knvvl.nl/