Door Sape Miedema

Het is al weer 15 jaar geleden dat de laatste kunstzweefvliegwedstrijd werd gehouden in Nederland. Dat was de zevende NK kunstzweefvliegen in september 2009 op vliegbasis Deelen.

Een WK in Nederland..

De eerste kunstzweefvliegwedstrijd die in Nederland werd gehouden, notabene een Wereldkampioenschap, was op vliegveld Venlo. Dat vond plaats in 1993. Het was de vijfde WK kunstzweefvliegen. In vele opzichten was deze WK een groot succes. Er waren 43 deelnemers uit 12 landen De twee Nederlandse deelnemers waren Jaap Niermeyer en Ton de Moel die beiden deelnamen in een Pilatus B4. De bekende kunstzweefvlieger Jerzy Makula uit Polen werd Wereldkampioen. De ZC Venlo samen met Frank Versteegh, tevens de contest director, hadden voor deze WK enorm veel werk verzet.

Instapwedstrijd 2024, we pakken de draad weer op

Op 31 augustus jl. werd er na lange tijd weer een wedstrijd in het kunstzweefvliegen in Nederland gehouden, en weer op de vliegbasis Deelen. Het was weliswaar bescheiden van opzet maar het enthousiasme was er niet minder om. Er hadden zich 11 deelnemers aangemeld in twee verschillende klassen (categories) t.w. ‘Basic’ (Beginners) en ‘Sportsman’ met respectievelijk 6 en 5 deelnemers. Voor de categorie ‘Basic’ moet de deelnemer minimaal zijn Basic bevoegdheid in bezit hebben. Voor de categorie ‘Sportsman’ de Advanced bevoegdheid.

Voor iedere klasse was 1 programma samengesteld dat ruim van te voren bekend was gemaakt. Het programma moest twee keer worden gevlogen zodat de jury een goede beoordeling van iedere deelnemer kon vaststellen.

Voor alle deelnemers was dit de eerste keer dat ze ‘serieus’ in aanraking kwamen met de wedstrijdsport kunstzweefvliegen. Vrijwel allen namen deel op een ASK-21

Programma Basic

Programma Sportsman

Uitslag basic category

naam result percentage club
Jordy Mackay 76.5 ZC Teuge
Geert Engbers 75.8 ACvZ
Wim Andréa 71.9 ACvZ
Floris Porro 65.4 ACvZ
Frans Eerhardt 61.3 ACvZ
Rens van Ampting 60.5 VEZC

Uitslag Sportsman Category

naam result percentage club
Stephan van Berkel 73.6 AC Nistelrode
Jan-Willem van Doorn 72.5 GeZC
Ruud Holswilder 72.2 GeZC
Allard Poldermans 70.3 AC Nistelrode
Wim Janssen 67.8 VEZC

Jurysport; hoe was dat georganiseerd

Als jury waren twee leden van de kernploeg gevraagd die deze belangrijke taak op zich namen. Tijdens het beoordelen werden door de schrijvers, die naast de juryleden zaten, aantekeningen gemaakt van de vele op- of aanmerkingen die door de jury werden gemaakt. De scoresheets met deze opmerkingen konden de deelnemers na afloop van ieder programma bekijken.

In de Sportsman klasse hebben alle deelnemers ook nog de bronzen prestatiebadge kunstzweefvliegen behaald zodat kan worden vastgesteld dat het niveau in deze klasse behoorlijk hoog was. Kijk hier voor de opzet van het systeem van prestatiebadges en de huidige houders.

Goed begin van een nieuwe traditie..

Al met al zijn er vele leerzame momenten geweest voor de deelnemers die hun eerste schreden hadden gezet in het wedstrijd kunstzweefvliegen. Voor volgend jaar heeft de Commissie Kunst Zweefvliegen zich voorgenomen om een vervolg te geven aan deze wedstrijd.

De programma’s voor deze wedstrijd zullen dit jaar nog bekend worden gemaakt op de website van de CKZ zodat gegadigden al ruim voor de wedstrijd kunnen gaan oefenen.

Op deze site vind je trouwens ook een video van een vlucht van Jan Willem van Doorn

Deelnemers en organisatie