Door Astrid van Lieshout
Dit jaar lukte het weer om een rubberkabel startdag op Terlet te houden. Evenals vorige keer was hiervoor een weekeind begin november geprikt met uitwijk naar een weekeind later. Het zweefvliegseizoen is dan ten einde zodat er ruimte genoeg is om deze traditionele startmethode te beoefenen.
Een aantal jaren geleden is een aantal VHZ leden afgereisd naar de Wasserkuppe om een cursus rubberkabelstarten onder leiding van Wiel Zillen te volgen. Iedereen was hier zo enthousiast over dat het toenmalige VHZ bestuur besloot uit het legaat van Jan Langendijk een eigen rubberkabel aan te schaffen.
We doen praktijkervaring op.. en weten wat werkt
De kabel is sindsdien altijd van de partij op onze jaarlijkse Hemelvaartmeeting en najaarsrally. Inmiddels is wel duidelijk dat er op zijn minst een helling en/of wat wind aanwezig moet zijn, liefst allebei. Terlet is dan ook een van de weinige velden in ons land waar een beetje helling aanwezig is. Helaas liet de wind ons 9 november in de steek maar bracht de helling van baan 14 rechts uitkomst.
Er werden drie geschikte zweefkisten beschikbaar gesteld, de Grasshopper van de Sallandgroep, de Baby van de Soesterberg groep en de Prefect van Erik Poerstamper. Voor de rubberkabelstarts moet de kist niet te zwaar zijn, bij voorkeur over een bungeehaak beschikken en het is natuurlijk een heerlijk gevoel als je in een open cockpit zit.
Trekken, vliegen en de inwendige mens verzorgen
Om 10 uur verzamelden we in de Thermiekbel en werd er door organisator Martijn Hoogenbosch en de vier Bungee instructeurs een briefing gegeven. Om ook niet-VHZ leden bekend te maken met deze in Nederland onbekende startmethode, had Martijn via de KNVvL wat meer publiciteit aan deze dag gegeven. Dit resulteerde uiteindelijk in 35 enthousiaste vliegers plus familieleden. Hoewel het behoorlijk fris was, hadden de meeste aanwezigen daar weinig last van. Van het uitlopen van de rubberkabel door gemiddeld 14 lopers, kreeg je het al lekker warm. En om de gebruikte energie weer aan te vullen, hadden Marthan Staugaard en Harold van der Linden nog een pan lekkere soep gemaakt. Als kers op de taart stond Sophie Gillebaard met vader Sicco in de camper een stapel heerlijke pannenkoeken te bakken. Hulde aan al deze koks.
Maaltijd en napraten in de bel
Om half vier had iedereen een start gemaakt en was de energie van de kabeltrekkers (in het Duits oneerbiedig Gummiehunden genoemd) ook op. Met vereende krachten werden de drie kisten gedemonteerd en in de aanhanger opgeborgen waarna we in de ruimte boven de Thermiekbel gezellig konden napraten en van een daghap mochten genieten.
Aanwezig was ook Arthur Jongeneelen, VHZ lid van het eerste uur (lidnummer vijf). Arthur had een prijs ter beschikking gesteld voor de langste vlucht namelijk een antieke barograaf plus papier.
Winnen in seconden..
De startlijst leerde dat de Baby duidelijk de meest geschikte kist was voor deze bungee dag. De langste vlucht op deze kist werd gemaakt door Onno Marre met maar liefst 37 seconden en nu de gelukkige bezitter van een barograaf. Nummer 2 was Astrid van Lieshout met 35 seconden en nummer 3 werd Daan Paré met 34 seconden.
In de categorie Grasshopper was de langste vlucht voor Martijn Hoogenbosch met 18 seconden, gevolgd door een gedeelde 2e plaats voor Johan van Dijk en Paul Berends met 17 seconden.
De Prefect had als zwaarste kist (195 kg) duidelijk wat meer moeite met loskomen maar het lukte Sanne Vos met 17 seconden.
In totaal werden er 38 starts gemaakt met een totale tijd van 12 minuten!
De startlijst is hieronder te bekijken.
We hopen deze gezellige traditie volgend jaar november weer te mogen voortzetten.
Bestand | Type | Grootte |
---|---|---|
Terlet 2024 starts 241110 140304 | 102,489 KB |
De VHZ is aanwezig op Internet!
Ook in de gelederen van de VHZ is het tegenwoordig normaal om de telefooncamera op video te zetten en dat dan te uploaden, bijvoorbeeld naar het eigen Youtube account. Bungee Terlet 9 11 2024 in 4K
En natuurlijk even een groepsfoto van iedereen die er was..