door Sander Terpstra
Zoals wel vaker is vorige week de SGP (Sailplane Grand Prix) gevlogen, deze keer vanaf St Auban. De aankondiging werd 2 september in de algemene KNVvL nieuwsbrief gedaan: zie ook KNVvL | FAI sailplane Grand Prix World Final De SGP is zoals de F1 in de autosport het hoogste podium in het wedstrijdvliegen. ‘s Werelds beste 20 piloten worden geselecteerd om in regatta-style de meest uitdagende opdrachten te vliegen op de mooiste velden over de hele wereld. Een wedstrijd waar kennis en kunde in de maximale vorm bij elkaar komen.
Het leuke van een Grand Prix
Bij een GP is er geen startwindow, maar net als met zeilen gaat op een bepaalde tijd de lijn open. Degene die na opening van de lijn als eerste terug is krijgt de meeste punten. Omdat het bij een GP niet gaat om tijd maar om positie ontstaat er een heel ander spelletje dan de klassieke methode van wedstrijdvliegen. Ook is de vorm vele malen overzichtelijker. De winnaar wint gewoon zichtbaar. In de weergave kun je dus heel makkelijk hoogte, snelheid en afstand tegen elkaar afzetten. Zodoende kun je op elk moment laten zien wie voorop vliegt en waarom. Als zweefvlieg- en wedstrijdliefhebber heerlijk om naar te kijken!
Nieuws: nu ook per Condor!
Nieuw deze afgelopen editie was dat ook in de digitale wereld de 20 beste vliegers zijn gevraagd mee te vliegen. Niet in het echt maar met Condor, www.condorsoaring.com, verbonden via het internet. Een exacte kopie van de echte wedstrijd maar dan online. Hetzelfde weer, dezelfde opdracht, gelijke vliegtuigen enzovoort. De exacte kopie zo ver doorgevoerd dat er zelfs hele briefings gehouden werden voor de vlucht inclusief veiligheids puntjes en andere dingen die de wedstrijdleiding opvielen. Voegde je een keer gevaarlijk in dan kreeg je dat de volgende dag te horen. Omdat er nog niet een echte ‘Nationale ladder’ voor het online vliegen bestaat hebben we in een kort half-democratisch proces Tim Kuijpers de eer gegeven mee te doen namens Nederland. Hij was de Nederlands Kampioen, Wereldkampioen en stond bij de 'officiële' kwalificatie als tweede achter Wiek Schoenmakers op het podium.
In een zinderende competitie, waar Tim helaas vanwege werk niet alle avonden mee kon vliegen, trok Duitsland met Ben Fest aan het langste eind. Witold Rozak uit Polen en Jeroen Jennen namens België vullen plaats 2 en 3 van het podium. Op de site; https://esport.sgp.aero/ vind je alles terug. Waarop je trouwens ook Tim terugvindt met zijn verhaal. https://esport.sgp.aero/pilots/38-virtual-sgp-final-pilots-tim-kuijpers
En extra leuk: Naast de 20 geselecteerde vliegers op de officiële ESGP server draaide er elke avond ook een tweede server, waarop iederéén de opdracht kon meevliegen.
Nederland zette met het eerste E-NK in 2020 de toon
De opzet van de competitie vertoonde grote gelijkenis met de opzet van de E-NK van 2020. Met live commentaar werd niet alleen de echte SGP maar ook de ESGP (Esport Sailplane Grand Prix) in de avond verslagen. Met wat technisch vernuft werd de hele wedstrijd fantastisch in beeld gebracht. In een tijd van teruglopende ledenaantallen vind ik deze ontwikkeling briljant. Door de stap van de IGC, in navolging van de KNVvL, om het Condor vliegen als officiële sport te omarmen komen er voor de clubs veel mogelijkheden om in te haken. Door het stempel dat de IGC op een competitie zet ontstaat er plots iets om voor te vliegen. Het officiële karakter van de afgelopen ESGP zorgt er op haar beurt voor dat technische ontwikkelaars gestimuleerd worden.
De ontwikkelaar van Condor heeft tijdens de ESGP Condor3 aangekondigd. Deze vernieuwde simulator zal vooral op het vlak van de meteo sterk verbeterd worden. Ik hoop dat de samenwerking met de IGC langdurig is. Daarmee kunnen eenvoudig regels voor het echte zweefvliegen getest en gebruikt worden in Condor en omgekeerd. Ook hoop ik dat door deze samenwerking de toch al mooie simulator nog beter en realistischer wordt. Al met al een enorme beweging de goede kant op. Door de combi met Condor wordt de toch al super spannende Sailing Grand Prix plotseling bereikbaar voor het grote publiek. Omdat dit geheel dan ook nog eens super wordt weergegeven denk ik dat het een enorme boost kan geven aan de hele sport.
Ook te benutten voor kwalificatie
Door de bemoeienis van de IGC zal het online vliegen een behoorlijke vlucht krijgen. Nationale en internationale competities kunnen door de IGC als kwalificatie evenementen worden erkend. Hierdoor komt het voor een breed publiek binnen handbereik mee te doen aan een écht WK. Uiteindelijk hoop ik dat deze stap en erkenning meer en meer door zal sijpelen naar de clubs. Door gebruik te maken van de steeds meer betaalbare VR systemen in combinatie met Condor zie ik in het toepassen van simulatoren in de opleiding heel veel kansen. Vliegen in Condor met een VR-bril is werkelijk fantastisch en raakt op veel vlakken de werkelijkheid. Met een relatief kleine investering kunnen clubs hun leden opleiden op het droge. Ook coaching in overland- en wedstrijdvliegen om zo ook niet vliegbare periodes te benutten. Slecht weer bestaat niet meer. De Nederlandse Condorvliegers vliegen op maandagavond…
Ook de Nederlandse (en Belgische) Condorvliegers gaan weer los
Binnenkort begint het Condor-seizoen weer. Dan vliegen we weer wekelijks in / over Nederland en in de Alpen, of waar we maar willen. De IGC heeft aangekondigd een aantal kwalifikatie SGP’s te organiseren en later deze winter begint de CWC (WK) weer. Met het condor vliegen is het nooit te druk op de strip! Iedereen is welkom! Kijk voor alle info op www.Condorsoaring.com voor een uitgebreide handleiding. Ik word nog wekelijks gebeld voor hulp, dat is niet erg maar bel me pas als je echt niet verder komt ;) Op facebook is er de Dutch Condor Group, dit is de online Nederlandse Condor Vereniging met al weer 426 leden!