In de categorie kunstzweefvliegen heeft Björn Straijer afgelopen weekend bij de 20e
editie van de Salzmann cup de derde plek veroverd in de advanced klasse. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Nederlander een podiumplaats behaalde sinds er om de cup gestreden wordt.

Het sterke internationale veld in de advanced klasse bestond uit 23 deelnemers waarvan 20 Duitsers, een Zwitser en Oostenrijker. Björn Straijer hield de eer hoog voor Nederland. Dit uitstekende resultaat is een mooie voorbereiding van Björn op het komende Wereldkampioenschap kunstzweefvliegen dat van 17-27 Augustus in Issoudun in Frankrijk gehouden wordt (HOME PAGE | WGAC/WAGAC 2022 (wgac2022.net)). Björn vertegenwoordigt Nederland daar samen met Erwin Vorenhout en team captain Sape Miedema Nederland in de advanced klasse.

Een box van 1 x 1 x 1 ... kilometer

Bij het kunstzweefvliegen is het de kunst, om in een denkbeeldige 'box' van 1 x 1 x 1 km, een aantal voorgeschreven kunstvlieg figuren zo zuiver mogelijk te vliegen. Door een vijftal scheidsrechters wordt de uitvoering beoordeeld naar moeilijkheidsgraad, afwijking van de standaard en of er binnen de box gevlogen wordt. Er werd in drie klassen gevlogen, de sportsman-, advanced- en unlimited-klasse waarbij het niveau telkens een trede hoger ligt.

In Nederland steeds meer en beter kunstzweefvliegen

In Duitsland is al langer een actieve kunstvlieg gemeenschap actief met een aantal zogenaamde 'Fördervereine' die gezamenlijk een aantal kunstzweef vliegtuigen beheren om daarmee te trainen en wedstrijden te vliegen. De afgelopen 10 jaar is er vanuit de commissie kunstzweefvliegen ook gewerkt aan een Nederlandse versie. Eerdere berichten over kunstzweefvliegen in deze nieuwsrubriek vind je hier over 2019, en meer recent, mét vliegschema's, hier over deelname aan een wedstrijd in Nederland.

Hierbij het programma van Björn:

Twee Foxen

Een aantal kunstzweefvliegers traint gezamenlijk en stimuleert elkaar om het niveau van het kunstzweefvliegen in Nederland naar een hoger plan te tillen. Binnen Nederland zijn er twee speciale 'Fox’en' in gebruik voor het kunstzweefvliegen, de PH-1091 en sinds vorig jaar de PH-1641. Heb je zelf interesse in het kunstzweefvliegen neem dan contact op met de commissie kunstzweefvliegen voor een mogelijkheid bij jou in de buurt Zweefportaal - Alles over zweefvliegen - Artikelen: Commissie Kunstzweefvliegen.