Stel als vereniging een VCP aan

Je doet er als club alles aan om jouw leden een prettige, veilige sportomgeving te bieden. Maar hoe hard je je hiervoor ook inspant, de kans bestaat altijd dat ergens op of rond de club iemand een grens overschrijdt. Wie zich het slachtoffer voelt van ongewenst gedrag, getuige is van of zich zorgen maakt over een veilige sportomgeving moet daarover eenvoudig en vertrouwelijk contact kunnen opnemen.

Het is goed om hiervoor als club een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen. Een VCP fungeert als laagdrempelig aanspreekpunt binnen de club, voor iedereen die opmerkingen, vragen, zorgen of signalen heeft over een veilige sportomgeving of (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Een VCP is makkelijk vindbaar en aanspreekbaar voor sporters, hun ouders, coaches, instructeurs, vrijwilligers, bestuursleden en kaderleden.

Wat doe je als VCP?

Samen met het bestuur werk je als VCP mee aan preventie door een positieve en eerlijke sportcultuur te creëren. Als het onverhoopt toch misgaat, dan ben jij het luisterend oor voor degene die grensoverschrijdend gedrag ervaren heeft. Jij hoeft als VCP de zaak niet op te lossen of sancties op te leggen. Wel help je degene die contact met je opneemt om de juiste vervolgstappen te zetten, indien mogelijk in samenspraak met het bestuur van de vereniging. In alle gevallen garandeer je dat meldingen van grensoverschrijdend gedrag vertrouwelijk worden behandeld. Je gaat discreet met informatie om. Als VCP van een club kun je altijd bij de KNVvL terecht voor advies. Hiervoor kun je contact opnemen met Frederike Vonk of Bryan Meijers:

Ook zijn zij op werkdagen tussen 10.00-16.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0348-437060.

Functieprofiel

Wil je als club een VCP aanstellen, of heb je als vrijwilliger interesse om deze rol binnen een vereniging te vervullen, check dan hier voor meer informatie deze animatie en een functieprofiel van een VCP.