Parachutespringen is een sport, en geen waaghalzerij. De KNVvL is ook aangesloten bij NOC*NSF en zelf teams uit naar EK's en WK's. Net als bij diverse andere sporten, zoals zwemmen, atletiek en schaatsen kent parachutespringen veel verschillende disciplines. Deze onder te verdelen in vrijeval sportdisciplines, in sportdisciplines hangend aan (en met) de geopende parachute en indoor skydiving disciplines.
Vrijeval sportdisciplines
Deze sportdisciplines hebben gemeen dat het sport- en wedstrijdaspect plaats vindt gedurende de vrije val. Uiteraard moet iedereen landen aan de parachute maar voor scoring telt dit niet mee.
- Formatiespringen (FS)
- Artistieke onderdelen (artistic events, of AE)
- Wingsuit (WS)
- Speedskydiving (SP)
- Stijlspringen
Parachute sportdisciplines
Deze sportdisciplines hebben gemeen dat het sport- en wedstrijdaspect plaats vindt onder de geopende parachute. De scoring is hierbij verwerkt, het vrijeval gedeelte vooraf (meestal heel kort) telt dan niet mee:
- Precisiespringen (PA)
- Koepelformatiespringen (CF)
- Canopy Piloting (CP)
- Paraski (PS)
Indoor Skydiving
Deze sportdisciplines hebben gemeen dat het sport- en wedstrijdaspect plaats indoor plaatsvindt, in een windtunnel. De officiële naam is indoor skydiving, bevat 2 disciplines en is sinds 2014 officieel door de FAI/ISC erkend.
- Formatiespringen (IFS)
- Artistieke onderdelen (artistic events, IAE)
Andere mogelijkheden
Je kunt met een parachute uit een vliegtuig springen, maar ook ergens vanaf. Dit heet basejumpen en is intussen veel op youtube en in de media te zien. B staat voor Building, A voor Antenna, S voor Span en E voor Earth. Vooral met een wingsuit langs de bergen vliegen spreekt tot de verbeelding. Ook in Nederland wordt dit beoefend maar op kleine schaal en uiteraard vanaf lagere hoogte. Basejumpen is niet wettelijk gereguleerd en de KNVvL gaat er ook niet over. Het gebeurt met één parachute, uit een vliegtuig moet je ook een reserve parachute hebben. Om te kunnen basejumpen moet je wel veel ervaring hebben met parachutespringen. Denk je dat je er aan toe bent neem dan via via contact op met een ervaren basejumper, of zoek een cursus in het buitenland.