Beelden zeggen meer dan woorden. Achter deze link zit een film met uitleg van deze opleidingsmethode, met interviews van de instructeur, de leerlingen en hun ervaringen, dit alles voorzien van mooie beelden.
De progressieve opleiding, beter bekend als AFF-opleiding, is een moderne opleiding waarbij je vanaf de eerste parachutesprong begint met de vrije val. De opleiding begint met een tot anderhalve dag grondopleiding. Hierna wordt een harnastest gedaan, een soort examen waaruit blijkt of je de stof goed begrepen hebt en of je er klaar voor bent om te gaan parachutespringen. Als het weer goed genoeg is ga je zo snel mogelijk na de opleiding beginnen met springen. De eerste drie sprongen ga je met twee instructeurs (AFF-jumpmasters) springen, die je vasthouden en begeleiden gedurende de vrije val en de opening van de parachute. Vanaf de eerste sprong is het de bedoeling dat je zelf de parachute opent. Na 10 sprongen ben je ongeveer net zo ver als de gemiddelde AO-springer na ongeveer 35 sprongen. De kosten van de AFF-opleiding liggen beduidend hoger dan die van de AO-opleiding, maar de opleiding gaat wel een stuk sneller dan de AO-opleiding.
Alle centra die de AFF-opleiding verzorgen maken gebruik van square parachutes. Dit zijn rechthoekige parachutes die je kunt sturen en remmen, zodat je comfortabel kunt landen.
Als na de grondopleiding de 7 levels hebt voltooid ben je AFF gegradueerd en mag je zelfstandig gaan springen. Het opleidingspakket bestaat uit de grondopleiding, gebruik van materiaal, een collectieve secundaire WA-verzekering, aspirant lidmaatschap van de afdeling parachutespringen en zeven tot negen sprongen.