Half september kwam nummer 3 van de 74ste jaargang van luchtvaart historisch tijdschrift LUCHTVAARTKENNIS uit, dat door de KNVvL afdeling ALA/LvK wordt uitgegeven.

Het hoofdartikel in dit nieuwe nummer gaat over de Amsterdamse vlieger van Gelderen (“Gorilla”), van wie tot nu toe niet veel meer bekend was dan dat hij met zijn Avro Sports Avian PH-OVG in juni 1936 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op een Belgisch strand. Door naspeuringen van enkele leden van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON) Historisch Archief (namelijk Eddy Krijger (PA0RSM), Remy Denker (PA0AGF), Gerard Nieboer (PA1AT) en Frank van Hamersveld (PA3DTX)) zijn veel nieuwe gegevens over van Gelderen opgedoken die ook voor ons interessant zijn. Er duikt een beeld op van een opportunist die opmerkelijke keuzes maakte…… Verder zijn er sterke aanwijzingen dat de Sports Avian PH-OVG wel degelijk tijdens de burgeroorlog in Spanje is geweest, in tegenstelling tot wat tot nu toe is aangenomen, maar daar niet door een van de strijdende partijen in gebruik is genomen.

Harm Hazewinkel duikt in de geschiedenis van de Breguet 940/941, een van de eerste STOL (Short Take-Off and Landing) vliegtuigen. Na de Tweede Wereldoorlog werden vliegtuigen steeds zwaarder, de start- en landingsbanen langer en dientengevolge de afstanden van de vliegvelden tot de bevolkingscentra overeenkomstig groter. Dus werd gezocht naar vliegtuigen die slechts kleine terreinen nodig zouden hebben. Helikopters waren nog niet groot en sterk genoeg om een oplossing te bieden en bovendien niet economisch in het gebruik. Verschillende vliegtuigbouwers zochten naar andere oplossingen. Een van hen was de Franse ontwerper Louis Breguet.

Frits Gerdessen gaat in op een de geschiedenis van een (door Frits Koolhoven ontworpen) Armstrong Whitworth F.K. 8 die in het begin van de jaren 20 in Paraguay terecht kwam. Hier werd het toestel tijdens de burgeroorlog ingezet maar het werd na korte tijd neergeschoten.

Kinkhoest staat de laatste tijd weer in de belangstelling. De vraag of wel of niet gevaccineerd moet worden hoort natuurlijk niet in deze kolommen thuis. In het verleden bleek dat jonge patiënten baat hadden bij een tochtje in een vliegtuig en daardoor soms zelfs genazen. In augustus 1938 werd er voor het eerst een proef mee in Nederland gehouden; Harm Hazewinkel gaat er dieper op in.

Tijdens de Kudelstaartse veiling van de Aero-philatelistische vereniging “De Vliegende Hollander” afgelopen februari werd een uniek poststuk geveild. Dit stuk werd vervoerd met de allereerste KLM-postvlucht naar Londen, op 5 juli 1920. Ronald Dijkstra beschrijft deze vlucht.

In aanloop naar de 75ste jaargang van LUCHTVAARTKENNIS zijn we in afgelopen editie gestart met het terug in de tijd gaan in stappen van 25 jaar. In dit nummer beschrijven we de luchtvaart in de tweede helft van 1999.

Naast de vaste rubrieken (luchtvaart historie op Internet, door Frank van de Goor en de recente mutaties in het Nederlandse luchtvaartuig register) worden in de boekbesprekingen twee recente werken besproken: Lennart Anderson - Special-Purpose Junkers Aircraft, Big, Fast and Secret en Rob J.M. Mulder - Messerschmitt M 18, Winning Against All Odds.

Voor abonnementen op LUCHTVAARTKENNIS of lidmaatschap van de afdeling (inclusief een abonnement op het tijdschrift Verenigde Vleugels): www.luchtvaartkennis.net
of www.knvvl.nl