Defensie zoekt naar meer ruimte binnen Nederland. Ruimte om te varen, vliegen en rijden, maar ook fysieke ruimte voor kazernes, munitieopslag en oefeningen. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) staat welke activiteiten van defensie (reikwijdte) worden onderzocht en hoe dat onderzoek plaatsvindt (detailniveau). Een belangrijk onderdeel binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) is de mogelijkheid om te participeren. Inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden worden door defensie geïnformeerd en waar mogelijk betrokken. Ook het indienen van een zienswijze is mogelijk, wat de KNVvL op basis van de informatie die is verstrekt heeft gedaan.
Terlet
Heel recent liet defensie weten dat een aantal zogenaamde zoeklocaties zijn geschrapt. Deze locaties bleken niet realistisch en niet haalbaar voor gebruik door defensie. Maar tot grote verbazing van velen is er plotseling een nieuwe locatie toegevoegd aan het wensenlijstje van defensie. De Terletse heide op de Veluwe, pal naast het Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet. Dit is thans een stiltegebied met unieke fauna en het oudste natuurpark van Nederland. Defensie wil het gebied gebruiken om te oefenen met zeer zware explosieven. Aangezien zo'n oefengebied een enorme veiligheidszone vergt, zou dit het einde van het Nationaal Zweefvliegcentrum betekenen.
Provincie Gelderland
Op 4 december stond het NPRD en in het bijzonder de Terletse Heide op de agenda van de vergadering van de Provinciale Staten Gelderland. Voorzitter Francis van Haaff van Stichting Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet (SNZT) was hierbij aanwezig samen met Alies Wanders van het Afdelingsbestuur Zweefvliegen en Bryan Meijers van het verenigingsbureau van de KNVvL. Francis was uitgenodigd om de Statenleden toe te spreken en hield namens SNZT en de KNVvL een vurig betoog. "Gaan we werkelijk overwegen een natuurgebied waar al sinds 1930 wordt gevlogen met zweefvliegtuigen, in alle stilte, zonder uitstoot, in harmonie met herten, dassen en vossen, vliegend in de thermiek met zwaluwen, ooievaars en buizerds, gebruiken voor het oefenen met zware explosieven?" Dat kan niet waar zijn. Ook de aanwezige sprekers van Natuurmonumenten, Natuur & Milieu Gelderland en de inwoners dachten er net zo over. Het goede nieuws is dat alle statenleden van links tot rechts en de gedeputeerde van Gelderland niets zien in dit plan. Dat stemt hoopvol. Maar daarmee zijn we er nog niet, de invloed van een provincie op het landelijk beleid is beperkt. Er is dus werk aan de winkel.