Op 23 december 2019 werd in aanwezigheid van de kleinkinderen van de zus van Anthony Fokker een herdenkingssteen onthuld door burgemeester Wienen van Haarlem. De steen is geplaatst op het Fokker familiegraf in Driehuis. Speciaal op deze datum, want op die dag was het precies 80 jaar geleden dat de luchtvaartpionier het leven liet.

KNVvL en Fokker

Zoals te lezen in het artikel ‘Zonder KNVvL geen Fokker’ is de KNVvL onlosmakelijk verbonden met Fokker. In de onthullingstoespraak van de gedenksteen werd dit ook weer aangehaald. Als vanzelfsprekend was de KNVvL dan ook bij de onthulling uitgenodigd. Michel Peters, Fred Abbink en Maarten van Eeghen uit de Raad van Advies waren erbij en ook KNVvL-voorzitter Ronald Schnitker en Michiel Kasteleijn namens de ALA. Leuk detail: ook de laatste Spin-vlieger Edwin Boshoff was bij de onthulling aanwezig.

De Flying Dutchman

Het leven van Anthony Fokker (1890-1939) was kort, maar overvol. De luchtvaartpionier overleefde vele ongelukken, voordat hij - met dank aan de Eerste Wereldoorlog - een belangrijk vliegtuigfabrikant werd. In 1925 vestigde hij zich in de Verenigde Staten. Jarenlang was hij de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. De Flying Dutchman overleed op slechts 49-jarige leeftijd in New York aan complicaties na een operatie aan zijn neusbijholtes. Zijn as werd bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats Westerveld in Driehuis, de plek waar de gedenksteen is geplaatst.

Toespraken

Luchtvaartkenner Hisco Baas ging in op de betekenis die Anthony Fokker heeft gehad voor de ontwikkeling van de luchtvaart. Hij sloot zijn toespraak af met de woorden: “Anthony Fokker zijn naam is geworteld in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Let op het grote aantal Fokker straten, wegen en lanen in Nederland. In Den Haag is er zelfs een Anthony Fokker school.”
Fokkerbiograaf Marc Dierikx verhaalde over de privésituatie van de pionier. Hij bleek vier serieuze relaties te hebben gehad, waarvan de laatste met Jojo de Leuw. In haar armen is Anthony Fokker gestorven.

Meer lezen over Anthony Fokker?

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze vliegtuigpionier en zijn persoonlijke leven, zijn deze twee boeken het lezen zeker waard:
· Marc Dierikx, Dwarswind. Een biografie van Anthony Fokker, Sdu Uitgevers, Den Haag, 1997
· Marc Dierikx, Anthony Fokker. Een vervlogen leven, Uitg. Boom, Amsterdam, 2014

Tentoonstelling Fokker; onbegrensd in leven en werk

Tot en met 20 maart kan je in Museum Huis Doorn de tentoonstelling bezoeken over Fokker. Een aanrader voor elke luchtvaartliefhebber! Meer informatie via deze link.

Foto's met dank aan Ronald Schnitker