Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in samenwerking met de Militaire Luchtvaart Autoriteit “de vogelkaart” vernieuwd. Per 13 juni 2024 is er een nieuwe kaart met kwetsbare fauna in AIP ENR 6-5.3 beschikbaar, begeleid door herziene tekst in ENR 5.6.

De update informeert vliegers ten behoeve van twee doelen:
1) het risico op een vogelaanvaring
2) het voorkomen van verstoring van kwetsbare fauna

Naast een volledig nieuwe ‘vogelkaart’ is in de tekstuele beschrijving meer gedetailleerde informatie toegevoegd over het trekgedrag van vogels. Het kiezen van gebieden op de kaart is gedaan als balans tussen zoveel mogelijk informatie willen geven, maar met een niet té groot detailniveau zodat het nog wel bruikbaar is in de vluchtvoorbereiding. Daarom zijn standaard criteria opgesteld welke gebieden relevant zijn om te tonen (uiteraard zijn er in werkelijkheid meer natuurgebieden). Op termijn wordt de nieuwe informatie ook overgenomen op de digitale VFR chart en de Visual Approach Charts per veld.

De overheid roept op om de nieuwe informatie uit de AIP telkens te gebruiken bij je vluchtvoorbereiding en boven natuurgebieden altijd op 1000ft of hoger te vliegen conform de gedragscode verantwoord vliegen van de KNVvL en AOPA. Dit is zowel voor de bescherming van onderliggende natuur als voor je eigen veiligheid.

De huidige vogelkaart kun je terugvinden via deze link. De nieuwe zal dus verschijnen op 13 juni.