Gisteren bereikte ons het droeve bericht dat Martin Schröder, luchtvaartpionier en oprichter van Martinair, op 93-jarige leeftijd is overleden. Schröder heeft zich jarenlang met grote passie ingezet voor de lichte luchtvaart. Als KNVvL zijn we dankbaar dat Schröder, als 'pater familias' van de Nederlandse luchtvaart, met zijn optimisme en scherpe blik lid van de Raad van Advies wilde zijn.

Zoveel mogelijk willen vliegen

Zoveel mogelijk willen vliegen, dat was de gemene deler van Martin Schröder en de KNVvL. Na het behalen van zijn vliegbrevet in 1950 beëindigde hij al snel zijn carrière bij de luchtmacht. In die tijd vloog een piloot gemiddeld maar zeven uur per maand en dat vond Schröder veel te weinig.

Hij wilde voor zichzelf beginnen en richtte in 1958 Martin’s Air Charter op (later werd de naam Martinair). Samen met zijn vrouw Tineke bouwde hij in twintig jaar een allround luchtvaartmaatschappij op, die op het hoogtepunt jaarlijks drie miljoen passagiers vervoerde.

KNVvL erelidmaatschap

Schröder ontving in 2021 het KNVvL erelidmaatschap als dank voor zijn bijdrage aan de Nederlandse luchtvaart in het algemeen en de vele en langdurige diensten die hij als lid van de Raad van Advies heeft verleend aan de KNVvL. Hij was met zijn brede kennis, grote inzet en betrokkenheid voor de gehele luchtvaartwereld het voorbeeld van de verbinding tussen de General Aviation en de commerciële luchtvaart.

Lifetime Achievement Award

Op 4 maart 2024 nam Schröder afscheid van de Raad van Advies. Als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet heeft de KNVvL hem op 24 mei jl. geëerd met de "Lifetime Achievement Award". De ceremonie vond plaats in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Verschillende prominenten uit de luchtvaart waren aanwezig, waaronder astronaut André Kuipers en voormalig KLM-president Peter Hartman.

Na de uitreiking van de award vertelde zijn vrouw Tineke Schröder over de warme gevoelens die haar echtgenoot al sinds de jaren vijftig voor de KNVvL koesterde. Voor Schröder was de KNVvL een belangrijk instituut waar jongeren kennis maken met de luchtvaart. Vanuit de verschillende luchtsporten stromen jongeren door naar trajecten voor verkeers- of militair piloot. Hij zag de KNVvL als de kraamkamer van de Nederlandse luchtvaart.

Niet mogelijk zonder Tineke

Martin Schröder benadrukte dat hij alles te danken had aan zijn vrouw Tineke en dat er zonder haar geen Martinair zou zijn geweest.

Namens de gehele vereniging wenst het KNVvL-Hoofdbestuur zijn vrouw Tineke, kinderen, kleinkinderen en nabestaanden veel sterkte toe.