Frank Versteegh (Oosterbeek, 19 september 1954) heeft op 26 april jl. op het Gemeentehuis te Oosterbeek een Koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen. Frank werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Carrière
De vermaarde Airshow en Red Bull Air Race piloot die zijn carrière begon in 1972 werd bekend om zijn legendarische stunts. Hij was showvlieger, vloog in 180 verschillende vliegtuigen, in meer dan 1450 airshows in 40 landen. In 1989 werd hij voor het eerst Nederlands kampioen tijdens het Open Dutch National Unlimited Aerobatic Championship.
Als een van de weinige piloten ter wereld vloog hij o.a. onder de Erasmusbrug en de Chainbridge in Budapest. Mede dankzij zijn inzet kon in juni 2005 de airrace in
Rotterdam plaatsvinden, het grootste eendaagse luchtvaart-evenement ter wereld. Onvergetelijk is zijn landing op het racecircuit te Zandvoort.
In juli 1997 werd hij de eerste piloot die een “touch-and-go”-landing maakte met een Extra 300L op een 70 meter lang riviervrachtschip op de Rijn bij Rhenen. Hij had slechts 1.5 seconde tijd om te landen op de boot.
Op 17 december 2003 landde Versteegh een op 1 dag alle 25 vliegvelden van Nederlanden. Deze recordpoging was in het kader van 100 jaar gemotoriseerde luchtvaart, ter herinnering aan Orville en Wilbur Wright. “Flight One Zero Zero” stond er op zijn vluchtplan. Het record is opgenomen in het Guiness Book of Records.
Na zijn deelname aan Breitling World Cup of Aerobatics, specialiseerde hij zich in freestyle kunstvliegen en skydancing. Tussen 2003 en 2007 was hij een van de
geselecteerde piloten die deelnamen aan de Red Bull Air World Series.
In 2017 nam Frank Versteegh afscheid van zijn vliegcarrière tijdens de vliegshow ‘Volkel in de wolken’. Frank Versteegh is een van de beste piloten van de wereld en staat bekend om zijn perfectionisme en ongezouten kritiek als het gaat om regelgeving, veiligheidsissues en risicobeheersing. Hij was organisator van vliegshows, een “veilig vliegen”-commissielid en FAI-jurylid. Naast zweefvlieger was Frank ook de mede-initiatiefnemer voor de Display Autorisaties binnen de KNVvL.
Frank Versteegh blijft zich inzetten voor kwaliteit en veiligheid. Hij is veelgevraagd keynote speaker in Europa, Afrika en de Verenigde Staten. Een quote die regelmatig wordt aangehaald over zijn lezingen risicomanagement en veiligheid is: ‘His talk might save your life, one day’
Natuurbehoud en wildlife
Frank heeft behalve in de lucht ook veel op het land betekend. Dat hij van reizen, avonturen, fotograferen, wildlife, Afrika, golf en culinaire hoogstandjes houdt mag
bekend zijn. In Afrika heeft hij meegewerkt aan projecten om waterputten te slaan en heeft hij jonge vlieginstructeurs upset recovery training gegeven. Samen met zijn beroemde 4WD Skippy, reist hij de hele wereld over.
Dans
Om als jongeman zijn vliegkunst te kunnen bekostigen heeft Frank Versteegh in 1978 een dansschool ‘Dansen bij Versteegh’ in Arnhem opgericht. Deze dansschool bestaat nog steeds en is een begrip in Arnhem en wijde omgeving.
Een kosmopoliet met groene vingers
Al jaren zet hij zich in voor de WOU, de Werkgroep Oosterbeekse Uiterwaarden. In samenwerking met de Provincie Gelderland, boeren, buurtbewoners, pers,
natuurorganisaties heeft hij het beleid weten om te vormen naar natuur inclusieve landbouw. Oude granen in plaats van mais, brood en bier in plaats van veevoer.
Langdurig beter beheer is het doel. Het oorspronkelijke landschap terugbrengen in de staat die de oude schilders naar de Veluwezoom trokken waardoor een
kunstenaarskolonie ontstond. De wereld op een speelse wijze mooier maken, dat is Frank Versteegh ten voeten uit. “Safe is not without risks’ is zijn lijfspreuk.
De KNVvL feliciteert Frank met zijn welverdiende onderscheiding.