Om techniek in het onderwijs te promoten hebben Defensie, ROC Midden Brabant en de KNVvL de krachten gebundeld. Uit dit samenwerkingsverband is onder andere de les modelvliegtuigbouw ontstaan. Het eerste onderdeel is een 12 klokuren durend project waarbij leerlingen uit het VMBO een modelzweefvliegtuig gaan bouwen.Dit zogenaamde ‘Fantraproject’ start met het bouwen van een modelzweefvliegtuig. Het model bestaat uit onderdelen van balsahout, triplex en een kunststof vleugelverbinder. De leerlingen zullen de onderdelen zelf vervaardigen uit de verschillende soorten hout. Het vervolg op dit project is vaak het bouwen van een radio-bestuurd model als eindexamenopdracht.
Modelvliegtuigen zijn er in tal van uitvoeringen, het is bijna ondoenlijk alle mogelijkheden op te noemen, maar een klein overzicht is op zijn plaats.
We onderscheiden in de modelbouw:
Vrije vlucht modellen. Dit zijn modellen zonder besturing vanaf de grond.
Radio bestuurde modellen. Met en zonder motor (zuigermotoren en elektromotoren).
Schaalmodellen (gebouwd naar echte vliegtuigen, maar dan op een bepaalde grootte).
Om leerlingen en beginners in de vliegtuigmodelsport kennis te laten maken met het modelvliegen en de techniek die daar achter zit, wordt een vrije-vlucht model gehanteerd. Dit is een modelvliegtuig dat zonder besturing vanaf de grond met een lijn opgetrokken wordt.
Tijdens de bouw van het model leren de leerlingen wat evenwicht is, wat een instelhoek is, wat zwaartepunt inhoudt en hoe belangrijk het is dat het model goed afgewerkt wordt om tot een goed presterend modelvliegtuig te komen.
Lees de leerkrachtenhandleiding en de leerlingenhandleiding op de webite van Modelvliegsport. Voor meer informatie neem contact op met de afdeling Modelvliegsport of met de coördinator Wout Heijne, via [email protected].