Iedereen droomt er van om te kunnen vliegen. En meestal blijft het daarbij. Toch is zelf vliegen haalbaarder dan je denkt.

Daar sta je dan: bovenaan de berg. Klaar voor je start. Het weer is ideaal. Diep beneden in het dal ligt een piepklein dorpje omringd door weilanden. Je hebt je vleugel zelf opgebouwd en nauwkeurig gecheckt. Je bent ingehaakt aan je toestel. Je weet dat al je materiaal honderd procent betrouwbaar is. Toch klopt je hart in je keel; elke start blijft altijd een beetje spannend. Ervaring of niet. Maar je kúnt dit en dat wéét je. Hier heb je voor getraind. Je instructeurs hebben je niet voor niets tientallen proefstarts en -landingen laten maken vanaf de oefenhelling. Aan je skills zal het niet liggen.

Dan is het jouw beurt. Je pakt je vleugel op en loopt naar de startplek, precies op het randje van de vlonder. De wind staat goed, de lucht is vrij en daar ga je. Je neemt een eerste, resolute stap om daarna hard te versnellen. Je merkt dat je lichter op de voeten wordt; de vleugel begint je te dragen. Nog twee laatste, grote passen. Maar het is al genoeg. Je vliegt.

Dít is vrijheid. Het enige dat je hoort, is het geruis van de wind. Het uitzicht is fantastisch. Onder je ziet de wereld er uit als een lappendeken met minuscule dorpjes, slingerende wegen en piepkleine autootjes. In de verte glinstert een meertje; dáár ligt straks je landingsveld. Je laat je niet afleiden door wat lichte turbulentie en stuurt je vleugel er behendig doorheen. Jij bent de baas. Geconcentreerd zoek je naar tekenen van thermiek: een wolkje, rondcirkelende vogels, iets op de grond…

Je droom is waarheid geworden.
Dat kun jij ook.

Zelf doen?

Ook in Nederland kun je bij een aantal scholen terecht om de fijne kneepjes van het deltavliegen te leren. Je kunt er theorielessen volgen over alles dat bij vliegen komt kijken. Je bestudeert er de aerodynamica, meteorologie en luchtvaartvoorschriften. Je leert over vliegtechniek en materiaalkennis.

Natuurlijk organiseren alle scholen jaarlijks óók praktijkcursussen, zowel in binnen- als buitenland. Er zijn cursussen voor beginners zonder enige kennis of ervaring. Zij beginnen met oefeningen op vlakke grond en krijgen in alle rust de tijd om te wennen aan hoogte. Maar ook meer gevorderde piloten, die bijvoorbeeld graag beter willen leren thermieken of cross-country vliegen, kunnen er terecht. Iedereen wordt van start tot landing over de radio begeleid.

Ook kun je bij de school meestal het benodigde materiaal huren, zodat je je pas later zorgen hoeft te maken over de aanschaf van je eigen vliegspullen. En als het moment gekomen is om aan een eigen uitrusting te denken, zal je instructeur je adviseren over wat er geschikt is voor jouw niveau.

KNVvL

Neem vooral eens vrijblijvend contact op met een school in de buurt. Daar vertellen ze je graag meer over hun opleidingen en wat deze kosten. Zoek daarbij naar een vliegschool die is erkend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). Daar krijg je les van ervaren en deskundige instructeurs, die voldoen aan de door de KNVvL opgestelde voorwaarden.

Kijk verder op: https://www.knvvl.nl/deltavliegen/organisatie/scholen
of op https://www.leernudeltavliegen.nl