Een keer proberen

Om te kijken of de sport iets voor je is kan je bij verschillende Ballonvaren verenigingen een kijkje nemen. Of je dan een keer mag meevaren is afhankelijk van de vereniging/club ballonvaren.

Leeftijd

Vanaf 16 jaar kan je beginnen met de opleiding. Je moet wel in bezit zijn van geldige medische keuring. De theorie kan je al eerder doen hiervoor is niet een wettelijke leeftijd eis maar wel een advies van minimaal 15 jaar. Voorkennis is niet vereist.

Leeftijd meevaren in een ballon:

De minimale leeftijd onder begeleiding is 7 á 8 jaar. Kinderen die jonger zijn, hebben vaak geen geduld of zijn te klein om over de rand van de mand heen te kunnen kijken (1.25 m). Ze moeten een uur (stil) kunnen staan en instructies kunnen begrijpen en opvolgen voor wat betreft de landingsprocedure. Voor kinderen is het opbouwen en de opstijging van de ballon vaak al imponerend genoeg. Wilt je een kind zonder begeleiding mee laten varen is de grens 12 jaar.

Voorwaarden

Andere eisen waaraan je moet voldoen zijn:

  • Medisch goed zijn (medische keuring)
  • Voor de praktijklessen moet je dus minimaal 16 jaar zijn en alvorens je met de praktijk begint moet je de theorie hebben gehaald. Verder zijn er niet echt voorwaarden te noemen.

Kosten

De kosten om te beginnen zijn voor de theorie opleiding euro 950,- exclusief lesmateriaal en examengeld.

Praktijk is moeilijk te zeggen, dit is afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt en van het tarief van de instructeur die je hebt gekozen. Uiteraard zijn er minimale uren die je moet hebben gevaren (3 grondlessen en 12 vaarlessen). De grondlessen dienen te worden afgerond voordat je met de vaarlessen kunt beginnen. De grondlessen zijn van belang voor een effectief en efficiënt vaarles gedeelte.

Over het algemeen hebben piloten in opleiding gemiddeld ongeveer 35 vaartlessen nodig voordat zij praktijkexamen gaan doen. De totale kosten voor de praktijk kunnen zomaar oplopen naar zeker Euro 20.000,-.

Daarnaast moet je nog Radio/Telefonie cursus gaan volgen (leren communiceren) en moet je een medische keuring ondergaan.

Materiaal

Het lesmateriaal (boeken) voor de theorie kan je online bestellen (circa euro 185,-). Zodra je aan de praktijk begint dan heeft de instructeur de benodigde materiaal. Als je al wat nodig hebt en dit moet aanschaffen dan zal dat met je overlegd worden voor aanvang.

Waar

De Theorie kan je volgen bij KNVvL te Woerden. Er wordt 1 avond per week lesgegeven, je volgt een vak en dit vak sluit je af met een examen. In totaal zijn er 9 vakken die je moet halen. Deze theorielessen zijn ook op afstand te volgen, je logt dan in via zoom en kan de hele les vanuit je huis of andere locatie volgen.

De praktijk kan je door heel Nederland doen. Je hebt een Instructeur nodig die je uiteraard alles gaat leren. Dit gaat wel via de DTO (Training Organisatie) van de KNVvL maar je kunt zelf je instructeur bepalen.

Hoelang duurt het om de sport te leren?

De theorie opleiding duurt ongeveer 1 jaar met als voorwaarde dat je uiteraard alle vakken in een keer haalt.

De praktijk is erg afhankelijk van het weer. Je hebt 12 vaarlessen nodig (minimaal) maar misschien wel meer. Ook de praktijk sluit je af met een praktijkexamen. Na het behalen van je praktijkexamen dien je nog 16 uren te hebben opgedaan (12 uren met instructeur, 10 inflation’s, 20 start en landingen en 1 solovaart onder supervisie van een instructeur). Dit moet je hebben gedaan zodat je je brevet kan aanvragen. Al met al ben je zomaar 1 jaar minimaal bezig…

Hoe haal ik een brevet? Hoelang duurt het voordat ik een brevet heb?

Zodra je alles hebt behaald (theorie en praktijk) ontvang je een brevet met de bevoegdheid FB. Je bent dan in het bezit van een BPL en je bent in staat met passagiers te varen op een kleine categorie ballonnen.