Het Alouette museum
De stichting Alouette Museum is opgericht op 31 maart 2020. Deze is voortgekomen uit de interesse en behoefte om de Alouette helikopter en haar rijk verleden binnen de Koninklijke Luchtmacht en Schreiner Airways te behouden. Men wil een plek zijn waar mensen herenigd kunnen worden met elkaar en met de machines. Alleen op deze manier behouden ze de verhalen en gaat de historie voor de Nederlandse Luchtvaart niet verloren.
Het bezoek
Op 26 augustus 2022 bezocht een klein maar select gezelschap van 7 luchtvaartliefhebbers het Alouette museum in Barneveld. Het ligt wat verscholen in een industriewijk van het dorp.
Daar aangekomen wees een aantal Sud Aviation Alouette III helikopters de weg. Bij het binnenkomen waren daar een aantal gepensioneerde en vooral gepassioneerde monteurs bezig met het restaureren van de aanwezige helikopters. Daarnaast verhuren ze ook hun helikopters voor verschillende evenementen.
Het museum stelt zich ten doel om zoveel mogelijk origineel Nederlandse Alouettes te behouden en te restaureren. De groep werd verwelkomd door secretaris en voorzitter van de Stichting.
We kregen eerst een boeiende presentatie met lichtbeelden over de Stichting en het museum. Daarin kwam ook naar voren, dat het museum contacten heeft met verschillende andere musea. Daarbij kwamen ook de verschillende helikopters, die in het museum staan aan bod. Na de presentatie kregen we een rondleiding door het museum. In de tentoonstellingsruimte staan 3 toestellen, die alle door vrijwilligers gerestaureerd zijn. Zo staan daar de eerste Alouette die in dienst kwam, de A-208 en de laatst uit dienst gegane, de A-301. Naast de 3 helikopters zijn er talloze attributen te zien. Een die veel indruk maakte was een vitrine met de eigendommen van een omgekomen vlieger van de Grasshoppers. Een vrij onbekende activiteit die werd getoond en beschreven is het vliegen van verkenningsmissies langs het IJzeren Gordijn, waarbij de Alouettes waren uitgerust met horizontale en verticale camera's. Daarmee konden scherpe foto's
gemaakt worden van gebieden tientallen kilometers van de grens lagen.
Na de rondleiding kregen we een presentatie over de activiteiten van de Alouette III tijdens de UNTAC missie in Cambodja tussen 1991 en 1993.
Een van de vliegers, vertelde een verhaal over de missie, maar ook over de randzaken zoals waar ze bivakkeerden en de bijzondere vluchten, dit alles verluchtigd met lichtbeelden, waarbij ook de periode van het schrikbewind door de Rode Khmer, niet werd vergeten.
Alles bij elkaar was het een bijzonder leerzaam en nuttig bezoek, waarbij het zeker hielp dat we met een kleine groep waren.
Hartelijk dank voor de goede organisatie van het museum!
Loet Kuipers
Foto's: Loet Kuipers en Wop vd Veen