Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Meer ruimte voor Zweefvliegclub Den Helder

5 oktober 2017

Zweefvliegen

Uit de Schager Courant van 28 september. Het toekomstige Zweefvliegcentrum Noordkop krijgt vanaf volgend jaar de beschikking over een veel grotere hangaarruimte aan de Hippolytushoeverweg in Slootdorp. Waar Zweefvliegclub Den Helder (circa negentig leden) aan de Ulkeweg in Slootdorp nu een pand van 45 bij 25 meter bezit, meet de nieuwbouw straks 79 bij 29 meter. 

“We gaan er inderdaad flink op vooruit“, beaamt voorzitter Wim Jacobs (61) uit Julianadorp. “Aanhangers met toestellen staan nu nog buiten, die willen we permanent binnen stallen. Dat lukt in ons nieuwe onderkomen.” 

De bouw van het zweefvliegcentrum, naast zorgboerderij Cormeij Hoeve en tegen het Robbenoordbos aan, gaat volgens planning medio oktober van start. De verhuizing van de zweefvliegers is in september 2018 voorzien. Deze is noodzakelijk vanwege de komst van Windpark Wieringermeer: de club moet wijken voor windmolens. 

De initiatiefnemers van dit windpark - energiemaatschappij Nuon, kennisinstituut ECN en Windcollectief Wieringermeer (verbond van dertigtal agrariërs met turbines) - nemen de volledige kosten voor verhuizing en nieuwbouw voor hun rekening. “De start- en landingsbaan is al ingezaaid en gereed”, weet Jacobs. “De bouwstart heeft wat langer op zich laten wachten. Uit vier kandidaten is Archangel uit Amsterdam tot hoofdaannemer gekozen. Nadat het grondwerk is verricht, worden naar verwachting half november de heipalen geleverd. De geplande oplevering van het nieuwe pand - met entree, kantine inclusief bar en keuken, meerdere werkplaatsen, vergaderruimte en hangaar voor ’een stuk of twintig toestellen' - is medio/eind mei.

Inrichten

“Vanaf 1 oktober hopen we daar voor het eerst te kunnen opstijgen”, zegt de voorzitter. “We willen niet middenin het zweefvliegseizoen, dat 1 april begint en eind oktober eindigt, verhuizen. Vandaar dat we in september de dozen inpakken en op de nieuwe plek gaan inrichten.”

De verhuizing van de zweefvliegclub hangt al jaren in de lucht. Het bleek niet eenvoudig een geschikte locatie vinden. “We hebben rond gekeken in de buurt van Middenmeer, rond Wieringerwaard. Alles was in gebruik bij agrariërs. De grond aan de Hippolytushoeverweg werd door de provincie, die het ooit had opgekocht voor het Wieringerrandmeer, verpacht aan een landbouwer. Die kon worden overgenomen.”

Startbaan

Niet alleen de hangaar wordt groter, ook de start- en landingsbaan is tweehonderd meter langer dan de vertrouwde kilometer. “Daardoor kunnen we toestellen met een langere lierkabel de lucht in helpen. Daarmee komen ze hoger en wordt de kans op goede thermiek (opstijgende warmte waarvan gebruik wordt gemaakt om te zweefvliegen, red.) vergroot.”

Dit schreef Martijn Gijsbertsen in de Schager Courant van 28 september.

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Nieuws van derden

Regelmatig ontvangen wij (pers-)berichten van organisaties of personen; een selectie daarvan kun je hier lezen.
De KNVvL is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten en plaatst ze puur ter kennisgeving.

locaties meer info