Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

LUCHTVAARTKENNIS 2017-1 is uit

26 april 2017

Luchtvaartkennis

Inmiddels is het eerste nummer van LUCHTVAARTKENNIS van 2017 uitgekomen. In dit nummer aandacht voor vliegtuigbouw in Noorwegen. De Noorse vliegtuigconstructeur Birger Hønningstad zette in de jaren 30 een constructiebureau en luchtvaartfabriek op, en was als zodanig verantwoordelijk voor de eerste bruikbare in Noorwegen ontworpen en gebouwde vliegtuigen, waarvan de Finnmark 5A wel de bekendste is.

Na de Tweede Wereldoorlog zette Hønningstad de Norsk Flyindustrie op, dat tot in de jaren 60 actief zou blijven. Het artikel beschrijft de vliegtuigtypen die Hønningstad bouwde, en daarmee ook een belangrijk deel van de Noorse luchtvaarthistorie, waarin ook meer bekende namen als Widerøe's Flyveselskap en Fred Olsen de revue passeren.

Verder in nummer 2017-1 aandacht voor Jan Hilgers, vooral bekend als de eerste Nederlander die een gemotoriseerde vlucht maakte in Nederland. Veel minder bekend is dat Hilgers daarvoor al uitgebreid had geëxperimenteerd met vooral zweeftoestellen, waarmee hij bij Nijmegen proeven deed. Door een briefwisseling met Albert von Baumhauer (op dat moment nog student) weten we daar nu meer over, en blijkt Hilgers belangrijk pionierswerk te hebben verricht.

Een derde artikel gaat over het bezoek van een door Texaco gesponsorde Travel Air Model R aan Europa in 1931. Deze machine, opvallend door de stroomlijn en (resulterende) hoge snelheden, brak met vlieger Frank Hawks diverse trajectrecords in Europa, en deed ook tweemaal Nederland aan. Een laatste hoofdartikel uit dit nummer betreft de min of meer geheimzinnige Fokker C.VE H-NAEU (later PH-AEU), die tussen oktober 1928 en september 1934 actief was. Deze machine was voorzien van een experimentele romp en werd voornamelijk gebruikt voor demonstratievluchten door Fokker en beschikbaar gesteld aan diverse (buitenlandse) bedrijven die licentie en/of verkooprechten voor de C.V hadden. Uit de archieven zijn nu meer gegevens over het gebruik van deze machine opgedoken, waarmee een completer (maar nog niet volledig) beeld over dit vliegtuig kon worden geconstrueerd.

Losse nummers van LUCHTVAARTKENNIS (EUR 8,50 per stuk) zijn te koop via de penningmeester (loetk@hotmail.com).


Lees ook Bestuursvacatures bij de afdeling Luchtvaartkennis.

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info