Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Terug naar nieuwsoverzicht

"Je komt als dronesector alleen verder als je gezamenlijk optrekt"

7 december 2017

Drones

Bericht van Dronewatch. Ruim een eeuw geleden werd de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) opgericht. De vereniging houdt zich met alle takken van luchtvaart bezig, waaronder modelvliegsport en sinds een paar jaar ook met drones. Dronewatch vroeg directeur Ronald Termaat wat de KNVvL precies doet voor dronevliegend Nederland.

Wat is de KNVvL? Voor wie is de vereniging bestemd?

“De KNVvL is een vereniging voor alle luchtvarenden in Nederland. De vereniging werd in 1907 opgericht. In die tijd was er nog geen luchtvaartwetgeving, dus die hebben we in de loop der jaren samen met de overheid en andere partijen ontwikkeld. Het was in die tijd echt pionieren. Grote organisaties zoals KLM, de luchtmacht en het NLR komen allemaal voort vanuit de KNVvL. Vanaf de jaren ‘70 van de vorige eeuw zijn we opgeschoven naar recreatief vliegen en vliegsport. Daar hoort ook modelvliegsport bij, en nu dus ook drones.”

Sinds wanneer houdt de KNVvL zich met drones bezig?

“Aanvankelijk werden drones geschaard onder de Regeling modelvliegen, die er mede dankzij ons is gekomen. Maar in 2013 wilde de overheid die regeling plotseling sterk aanscherpen, omdat men bang was dat drones de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander zouden verstoren. We hebben er toen heel hard voor gelobbyd dat de regeling mocht blijven bestaan, want anders zou het helemaal afgelopen zijn met het hobbymatig vliegen met drones buiten de modelvliegvelden.


Lees verder op Dronewatch.nl.

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info