Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Parasailingteam Nistelrode

Parasailingteam Nistelrode:
van parasailing tot parapente

Rob van den Akker
Heufkens 526, 5403 LV Uden
+31 (0) 41-3262746
Activiteiten liervliegen, lieropleiding, tandemvliegen
Hoofdlocatie vliegactiviteiten Nistelrode (NB), Vorstenboscheweg 10, N514059 E053310
Website www.parasailingteam.nl
Contact info@parasailingteam.nl

De liervereniging en -school PTN startte lang geleden met het optrekken van koepelschermen achter een auto aan: het parasailing, dat nu nog wel achter een boot aan wordt gedaan. Ad van den Akker vertelt wat PTN nu zoal doet in het Brabantse Nistelrode.

Parasailing Team Nistelrode is een vereniging met circa 35 actieve leden. PTN heeft als vereniging geen eigenaren, de leden en het bestuur zetten zich op vrijwillige basis in voor een leuk en veilig vliegbedrijf. PTN bestaat al zo’n dertig jaar, de naam is dan ook te danken aan deze periode. Destijds was er echt sprake van parasailing, door met een koepelscherm achter een aangekoppelde rijdende auto te vliegen, vertelt voorman Ad van den Akker.

Naast het vliegen van de gebrevetteerde piloten biedt PTN ook een opleidingsfaciliteit voor enkele cursisten elk jaar en is zodoende ook een vliegschool. “Dit geeft ons de kans om ook anderen ons enthousiasme te laten ervaren. Daarnaast houdt dit de vereniging jong door nieuwe aanwas en blijven we alert op de ontwikkelingen binnen de sport,” zegt Ad.
PTN geeft alleen lieropleidingen, dit gebeurt gedurende het hele jaar naast het normale vliegbedrijf. “Omdat we een vereniging zijn, willen we het aantal cursisten wel beperken tot de ruimte die er is. De gebrevetteerde leden willen immers ook aan vliegen toekomen,” zegt Ad. “Wij willen iedereen leren vliegen, voor ieder in zijn of haar eigen tempo, een op maat opleiding dus. Dit kunnen wij ook omdat we geen grote groepen cursisten opleiden. Een bergvliegschool is voor een vereniging van vrijwilligers niet haalbaar. Onze leden maken hiervoor gebruik van andere partijen, die hierin wel gespecialiseerd zijn.”

Het lierterrein ligt in het Brabantse Nistelrode en heeft een lengte van circa 1000 meter. In het seizoen vliegt PTN hier alle avonden indien het vliegweer is. Naast het terrein ligt een gebouw van de lokale zweefvliegvereniging. PTN maakt hiervan ook gebruik onder andere voor de opslag van schoolmateriaal en kantine. Het lierterrein wordt gedeeld met een zweefvliegvereniging. De vliegtijden zijn voor PTN daarom enigszins beperkt.
Behalve het normale schermvliegen organiseert PTN jaarlijks een clubkampioenschap precisievliegen. Daarbij is het de bedoeling dat je precies landt op het doel: een stip op een kussen. Voor mensen die voor het eerst kennis willen maken met schermvliegen zijn er tandemvluchten.
De leden van PTN zijn over het algemeen mannen en af en toe een dame. Het zijn mensen die voor een vereniging kiezen boven een commerciële school, zegt Ad. “Veiligheid staat voorop, maar ook gezelligheid en verenigingsgevoel.”

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info