Officiƫle website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Parapente Noord-Nederland

Parapente Noord-Nederland (PNN):  liervliegen ontzettend leuk

Geert Mesander
Kromme Elleboog 40, 9751 RE Haren (Gr)
+31 (0) 50-8501429 | 06-13182565
Activiteiten liervliegen, lieropleiding, bergvliegen, bergopleiding, tandemvliegen
Hoofdlocatie vliegactiviteiten Hooghalen (Dr), N525030 E063047
Website www.parapentenoord.nl
Contact zie website

Deze kleine school is het meest te vinden op hun lierterrein centraal in het noorden van Nederland, Hooghalen. Tijdens de liercursussen krijgen nieuwe piloten alle essentiƫle vaardigheden aangeleerd. Daarna kan men eventueel mee met een bergcursus. Of mooie overlandvluchten maken in Nederland.

In het noorden van Nederland huist de kleine vliegschool Parapente Noord-Nederland. Geert Mesander vliegt al sinds 1991 en richtte in 2000 PNN op. In de loop der jaren verzamelde hij zijn team van zes man om zich heen. Naast zijn dagelijks werk staat Geert zo mogelijk elk weekend van maart tot oktober op het lierveld. "Het is erg leuk je eigen hobby over te brengen op cursisten," vertelt hij. "Hun enthousiasme motiveert mij ook weer."
Enthousiasme is er zeker ook bij het team van PNN. Op de website van de school stellen zij zich voor. Termen als fantastisch, onvergetelijk en indrukwekkend vliegen je om de oren.
Zoals Geert op zijn website vertelt is hij zelf begonnen met bergvliegen en ontdekte na enige tijd het liervliegen. "Liervliegen is gewoon ontzettend leuk en nog altijd ondergewaardeerd. Je kunt wel degelijk fantastisch lange en verre vluchten ermee maken!" Het lierveld van PNN ligt in het Drentse Hooghalen (net onder Assen), centraal in het noorden van Nederland waar twee mooie velden beschikbaar zijn.

Behalve het lieren is de school twee tot vier weken per jaar in de bergen te vinden, zoals bij Annecy of Sapenay in Frankrijk. "We gebruiken het lieren ter introductie van het bergvliegen. Deelnemers aan de beginnerscursus bergvliegen moeten eerst een liercursus met goed gevolg hebben afgelegd en daarbij hun brevet 1 hebben gehaald." legt Geert uit.
Bij beginnende cursisten ligt de nadruk in de cursus op veilig starten en landen. Bij gevorderden is daarnaast ook veel aandacht voor het achterwaarts starten, schermbeheersing en thermiekvliegen.
De vliegweken en -weekenden zijn ook toegankelijk voor gebrevetteerde piloten, die dan gezellig meegaan met een reis of komen lieren. De school biedt daarnaast extra activiteiten zoals theoriecursussen en het reservewerpen en weer vouwen dat in de winter (binnen) wordt gedaan.
Hoewel PNN geen schermvliegvereniging is, enkel een school, hebben zich binnen PNN vriendengroepen gevormd zoals 'De laffe teckels'. Deze clubs bevriende piloten gaan regelmatig samen op paraglidingvakantie.
Plezier voor iedereen ongeacht het niveau staat voorop bij PNN. En uiteraard staat veiligheid bovenaan. "Piloten bij PNN kenmerken zich doordat ze goed met elkaar omgaan. Dat is bij het lieren en in het algemeen erg belangrijk," aldus Geert.

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info