Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Falcon Air

Falcon Air: vliegen met de groep

Huub Coumans
't Schild 31, 5282 VJ Boxtel
+31 (0) 411-673376Activiteiten liervliegen, lieropleiding, bergvliegen
Hoofdlocatie vliegactiviteiten Horst/America (L), Wouterstraat, 5966 PR America
Website www.falcon-air-online.nl
Contact huub.coumans@planet.nl

Falcon Air verschaft een grote groep enthousiaste piloten in het zuiden des lands de mogelijkheden om te vliegen aan de lier. Hiervoor is een lierterrein, een lier, uitrustingen, training en enthousiaste instructeurs beschikbaar. Maar ook staan er reizen naar Oostenrijk of Spanje op het programma.

“Andere mensen de lol van het vliegen bijbrengen.” Dat is de motivatie van Huub Coumans, oprichter en eigenaar van vliegschool Falcon Air. Huub is begonnen als parachutist in 1975 en enkele jaren later met ‘valschermzweven’, een mooi woord voor wat later schermvliegen werd. Het team van Falcon Air bestaat uit drie instructeurs en twee hulpinstructeurs. Deze kleine hechte groep vliegt ieder weekend, bij goed weer natuurlijk. In de zomermaanden is ook de woensdagavond beschikbaar.

Vliegen doet Falcon Air vanaf de thuisbasis in Horst/America, een klein plaatsje in Limburg bij Venlo. Daar worden niet alleen de lieropleidingen gegeven, maar ook gebrevetteerde piloten opgelierd voor overlandvluchten.
Daarnaast is de schermvliegvereniging Falcon Air actief, met zo’n tachtig leden. Naast het vliegen organiseren zij onder andere een familieweekend, een nieuwjaarsreceptie, een barbecue en meer.

Falcon Air staat tevens bekend om de jaarlijkse precisiekampioenschappen. Huub Coumans is de drijvende kracht hierachter. Elk jaar in het najaar organiseert hij op het eigen lierveld en met hulp van leden van de vereniging de Nederlandse Kampioenschappen Precisie, klassiek en het NK Precisie, stand-up. Dat zijn twee aparte competies waarbij het erom gaat zo dicht mogelijk te landen bij een doel: een stip op een kussen.
Bij de stand-up-competities is het de bedoeling dat je bij de landing op je voeten blijft staan, in tegenstelling tot de klassieke competitie waar je de meest bijzondere schuivers ziet. Bij deze wedstrijden zie je Huub’s roots in het parachutespringen terug: er mag ook gevlogen worden met zogeheten squares, vierkante schermen die nog het meest lijken op parachutes.
Maar Falcon Air is niet enkel een lierschool of –vereniging Enkele weken per jaar gaat er een groep naar de bergen, bijvoorbeeld Sillian in Oostenrijk of Granada in Spanje. “Piloten die bij ons vliegen hoeven niet allemaal wereldkampioen te zijn,” zegt Huub, “Maar er moet wel met plezier gevlogen worden. Als we een week naar Oostenrijk of Spanje gaan dan gaat het niet alleen om zoveel mogelijk, of zo lang mogelijke vluchten. We willen ook een week plezier, met de hele groep. Prestaties staan niet voorop, de lol van het vliegen en veilig vliegen wel.”
Bij Falcon Air is het belangrijk dat je bij de groep bent en hoort, wil Huub maar zeggen. “Of je nou al jaren rondloopt of er pas bij bent.”

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info