Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

We proberen alle informatie zo goed actueel en accuraat mogelijk te houden.

Heb je aanvullingen of wijzigingen?
Mail direct naar communicatie.schermvliegen@KNVvL.nl.

NOTAM's op je telefoon bekijken
Schermvliegen

AirspaceAVOID is een handige gratis app voor op je telefoon of tablet en wordt ondersteund door de KNVvL, LVNL, Luchtmacht, LNR en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op basis van je locatie zie je een kaart met daarop de luchtruimindeling en de actuele NOTAM's. De app biedt diverse filters om bepaalde NOTAM's te verbergen en een voor jouw luchtvaartuig bruikbaarder beeld te krijgen. De app is beschikbaar voor iOS en Android via de Appstore en Google play. Voor de eerste keer gebruiken wordt een basiskaart gedownload en maandelijks moet je een nieuwe set gegevens downloaden (de app herinnert je daar netjes aan). De NOTAM's kun je dagelijks laten actualiseren (dat kan ook via mobiele data, want het is een betrekkelijk klein tekstbestand). Ook als je niet van plan bent om overland te vliegen is het installeren van de app de moeite waard. Je krijgt een fraai beeld van ons luchtruim, hoe dat is ingedeeld en wat er allemaal voor 'hindernissen' zijn, zowel op de grond als in de lucht. Je kunt zoveel dingen instellen (en zelfs een vluchtplan opstellen), dat het verstandig is er op de grond mee te oefenen voor dat je de app in de lucht gaat gebruiken. Er is ook een desktopversie van het programma, kijk daarvoor en voor meer info over de app op de site pocketfms.com

lees verder

Reisverzekering en materiaalverzekering
Schermvliegen

Velen van ons vliegen tijdens een vakantie in het buitenland en de meesten van ons sluiten een reisverzekering af. We raden je aan om in de polisvoorwaarden na te gaan of schermvliegen ook wordt gedekt. Dat is soms even zoeken, want vaak worden diverse sporten onder de noemer 'risicosporten' uitgesloten. Het loont ook de moeite om in de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering na te gaan welke kosten worden vergoed en in welke landen. Normale behandelkosten worden meestal vergoed binnen Europa, maar een reisverzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking tegen de kosten van een reddingsoperatie (van de bergwand halen met een helicopter) en (vervroegde) terugkeer naar Nederland. En als je de polisvoorwaarden toch aan het doorspitten bent, kijk dan meteen even of deelnemen aan wedstrijden wordt gedekt en voor hoeveel euro's je materiaal is verzekerd. Van dat laatste zou je weleens kunnen schrikken. De meeste reisverzekeringen kennen een lage vergoeding en een beetje uitrusting kost algauw €4.000,- (scherm, harnas, reserve, helm, radio, vario). Een aparte verzekering voor je sportmateriaal die ook dekking biedt bij schade door het (wedstrijd)vliegen kan daarom de moeite waard zijn.

lees verder

WA-Verzekering
Schermvliegen

We krijgen regelmatig vragen over de dekking die de collectieve aansprakelijkheidsverzekering biedt, daarom een korte uitleg. Deze WA-verzekering biedt dekking van letsel of schade die je als privé-piloot tijdens het schermvliegen (inclusief starten en landen) veroorzaakt en die niet door een andere verzekering van je wordt gedekt. Denk bijvoorbeeld aan het bij je start op het scherm van een ander stappen dat daardoor scheurt,  het tegen een andere piloot aanvliegen of aan het landen op het dak van een auto (ja, dat gebeurt helaas weleens en de meeste auto's kunnen daar slecht tegen...). Er mag natuurlijk geen sprake zijn van kwade opzet. De verzekering is ook geldig tijdens het deelnemen aan wedstrijden. Wat de verzekering niet dekt is letsel van jezelf of schade aan je eigen materiaal. Evenmin is de  aansprakelijkheid tegenover een tandempassagier gedekt, ook niet als dit zonder vergoeding gebeurt. Tandempiloten moeten dit risico zelf verzekeren. 

De meeste Nederlanders hebben zelf een WA-verzekering; kijk eens in de polisvoorwaarden of schermvliegen daarin wordt uitgesloten. Is dat niet het geval, dan moet je bij schade eerst deze verzekering aanspreken voordat je gebruik kunt maken van onze collectieve WA-verzekering.

De polisvoorwaarden van onze collectieve WA-verzekering kan je nalezen als je inlogt op mijn.KNVvL.nl en daarna in de menubalk bij Afdeling kiest voor de optie Verzekeringen.

lees verder

Start inschrijving theorie-examen 19 mei
Schermvliegen

De inschrijving voor het examen op 19 mei is gestart! Het wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht en start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Alle informatie over het theorie-examen vind je op deze pagina. Je betaalt meteen bij inschrijving het verschuldigde bedrag van €35,50. Klik op deze link om je in te schrijven. 
Om je in te kunnen schrijven moet je lid zijn van de afdeling Schermvliegen. Informatie over lid worden vind je hier.

lees verder

Wolkenatlas
Schermvliegen

De International Cloud Atlas (Wolkenatlas) beschrijft het classificatiesysteem voor wolken en meteorologische fenomenen, zoals dat door de leden van de World Meteorological Organization wordt gebruikt. Behalve wolken gaat het daarbij onder andere om allerlei vormen van neerslag, zowel van water als steen en lichtverschijnselen, zoals regenboog, ringen om de zon en noorderlicht.

Hoewel de atlas vooral bedoeld is voor weerkundigen, is de inhoud ook zeer interessant voor iedereen die meer wil weten van wolken en andere verschijnselen in de lucht. Wolken vormen voor ons, piloten, een indicatie van de weersverwachting en of het vliegbaar is of wordt. Naast een beschrijving van alle denkbare wolkentypen bevat de atlas ook honderden fraaie foto's.

lees verder
Naam
E-mailadres

locaties meer info