Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Actueel

Finale NK DroneRace 2018 in Amsterdam Arena
Modelvliegsport

De finale van het Nederlands kampioenschap, dat plaats vindt in december, zal in de Amsterdam Arena worden gehouden. Dat er plannen en ideeën waren het DroneRacen in Nederland naar een hoger nieuw te brengen was bekend, maar wat deze plannen precies inhielden nog niet. De KNVvL heeft tijdens haar vliegersvergadering van 20 januari meer duidelijkheid gegeven aan de deelnemers van het NK DroneRace.

De bekendmaking werd gepresenteerd door Lars Boom van FormulaFPV. De subcommissie drones van de KNVvL zal samen met FormulaFPV een invulling geven aan deze grootse finale.

lees verder

Uitspraak Raad van State over 20-metergrens
Modelvliegsport

Leden van Modelvliegclub Midden-Nederland (MVC) mogen volgens de omgevingsvergunning met hun modelvliegtuigen vanaf hun terrein in IJsselstein alleen binnen een bepaalde vliegcirkel vliegen en, boven andere percelen dan het eigen perceel, op een hoogte van tenminste 20 meter. 

De naburige veehouder, die al vaker rechtszaken tegen de MVC heeft aangespannen, heeft de gemeente verzocht om handhavend op te treden, omdat hij van mening is dat er buiten de vliegcirkel wordt gevlogen en buiten het modelvliegterrein op een hoogte van minder dan 20 meter. Hij heeft dit handhavingsverzoek gestaafd met camerabeelden die hij heeft gemaakt met een beveiligingscamera op enkele honderden meters afstand.

lees verder

Veiligheid startplaatsen hellingzweven langs de kust
Modelvliegsport

In november 2017 is er een melding geweest waarbij de mogelijkheid geopperd werd dat er boven de duinen een botsing heeft plaats gevonden tussen een laagvliegend zweefvliegtuig en een drone of een modelvliegtuig. In het laatste geval zou dan gezien de locatie een model (elektro) zwever het meest aannemelijk zijn. Er heeft zich verder niemand gemeld.

Vooropgesteld dat er nog niets aangetoond is, behalve schade aan de tip van de zwever, die ook op andere manieren ontstaan kan zijn, is er dus nog niets formeel bewezen. Het is uiteraard in onderzoek.

Maar de eerste schade is al aangericht met het negatief in het nieuws komen van onze hobby. De veroordelingen vanuit de mandragende hoek zijn al hier en daar te horen en te lezen.

lees verder

Vliegersvergaderingen 2017/2018
Modelvliegsport

De vliegersvergaderingen 2017/2018 zullen worden gehouden op zaterdag 20 januari in het voorlichtingscentrum van het Bouw & Infra Park.

Het ochtendprogramma betreft vooral de vergaderingen van de vliegers en hun subcommissies. Het middagprogramma is algemener van karakter. Na de huldiging van de kampioenen door onze voorzitter Frits van Laar zullen er presentaties zijn van Vincent Merlijn, de wereldkampioen F3K van 2017 tezamen met andere leden van de F3K ploeg, en van Richard Branderhorst over de recente ontwikkelingen op het gebied van regel- en wetgeving.

Nieuw dit jaar is de informatiebeurs. De verschillende subcommissies (behalve de SC radio kunstvlucht en elektro) zullen hun wedstrijdklassen presenteren aan elkaar, maar ook aan geïnteresseerde vliegers die overwegen in de toekomst te gaan wedstrijdvliegen. 

lees verder

NK Dronerace 2018 en een terugblik op 2017
Modelvliegsport

Na het succes van de eerste editie van het officiële Nederlands kampioenschap DroneRace 2017 gaan we in 2018 door met de tweede editie.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is zijn er al diverse zeer positieve geluiden te horen als het gaat over het NK DroneRace van 2018. Natuurlijk is de subcommissie Drones binnen de afdeling Modelvliegsport als organisator erg blij met deze positieve geluiden en ziet zo een mooie toekomst voor de sport tegemoet.

lees verder

Geslaagde Indoor Recreade 2017
Modelvliegsport

26 november was het weer zover, de jaarlijkse Indoor Recreade van de afdeling Modelvliegsport. Ook ditmaal vond de recreade plaats in de grote sporthal Helsdingen in Vianen. Ondanks het vroege tijdstip waarop het evenement van start ging (10 uur), waren mensen al eerder aan het vliegen. Wat een enthousiasme!

In totaal hadden maar liefst 67 deelnemers zich aangemeld! Deze deelnemers deden automatisch mee een verloting als ze om 14 uur in de sporthal aanwezig waren. RC Wings uit Klarenbeek had voor de gelegenheid drie zeer mooie prijzen ter beschikking gesteld.

lees verder

Hemelvaart vliegweekend MS&O Stadskanaal
Modelvliegsport

Vanaf donderdag 10 mei tot en met zondag 13 mei is er weer de traditionele hemelvaart meeting bij MSO Stadskanaal. 

Gedurende deze dagen is er veel te doen op het MS&O veld.  Hier komen piloten met hun vliegtuigen uit verschillende delen van het land bij elkaar en wordt er veel gevlogen.  Warbirds, zweefvliegtuigen, 3d kisten etc. allemaal op schaal gemaakt.
Op donderdag 10 mei is er een vliegshow door de deelnemende piloten.

lees verder

Groen licht voor NK DroneRace 2018
Modelvliegsport

Hoewel het jaar 2017 nog niet voorbij is, is de KNVvL als organisator van het NK DroneRace 2018 al in gesprek geweest met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Net als de eerste succesvolle editie van het NK DroneRace in 2017 is een ontheffing voor de Regeling Modelvliegen art. 2 a en b nodig om het NK mogelijk te maken.

Velen waren, net als de organisatie, in afwachting van de nieuwe regeling modelvliegen welke het FPV-vliegen mogelijk zou maken. Toen bleek dat deze regeling niet op tijd gereed zou zijn heeft de organisatie besloten in gesprek te gaan met het ministerie. De droneracers die aan het eerste Nederlandse kampioenschap hebben deelgenomen keken al uit naar een tweede NK, reden temeer voor de organisatie om dit waar te maken!

lees verder

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

locaties meer info