Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Actueel

FPV droneracen/vliegen: mag het wel of niet?
Modelvliegsport

Er is nogal wat onduidelijkheid over het FPV droneracen of FPV vliegen, mag het nu wel of mag het nu niet.
Indoor mag het wel en outdoor is het niet toegestaan, tenzij in een kooi gevlogen wordt, waarbij ook de bovenkant is dichtgemaakt met bijvoorbeeld een net.
 
Een stukje geschiedenis
Bij de opkomst van het massale 'drone' vliegen, medio 2013/14 kwam ook het fenomeen 'FPV' vliegen om de hoek kijken.
Dat werd toen in eerste instantie gebruikt door drones die filmden of foto’s maakten vanaf grotere hoogtes, waar ook regelmatig mandragend verkeer vliegt.
 
Omdat het zicht op de omgeving door een FPV bril te beperkt is en met weinig moeite vér buiten zicht gevlogen kan worden, heeft de overheid, in het belang van de veiligheid in het Nederlandse luchtruim en publiek op de grond, het FPV vliegen en droneracen verboden.

lees verder

EASA publishes a proposal to operate small drones in Europe
Drones

The European Aviation Safety Agency (EASA) published today a proposal to regulate the operation of small drones in Europe. All interested parties are welcome to comment this proposal from 12 May until 12 August 2017.

The proposal provides a framework to safely operate drones while allowing this industry to remain agile, to innovate and continue to grow. The risk posed to people on the ground and to other aircraft as well as privacy, security and data protection issues created by such drones are also taken into account.

The proposed regulation defines the technical and operational requirements for the drones. Technical requirements refer for example to the remote identification of drones.  Operational requirements refer among others to geofencing, a system that ensures drones do not enter a prohibited zone. The proposal also addresses the pilots’ qualifications. Furthermore, drone operators will have to register themselves, except when they operate drones lighter than 250g.

lees verder

Parachutespringen met poppen
Modelvliegsport

Bericht van Omroep Flevoland

Relaxed maar bloedfanatiek sturen ze hun poppen naar de middenstip. Tenminste, dat is de bedoeling. Door de stevige wind landen sommige poppen in een omgeploegde akker verderop, of zelfs snoeihard tegen een gebouw. De deelnemers aan de eerste wedstrijd van het Nederlands kampioenschap RC Parachutespringen in Almere hebben niet het beste vliegweer, maar dat mag de pret niet drukken. 

RC Parachutespringen lijkt op parachutespringen, maar dan met houten poppen van ongeveer 2 kilo. Een modelvliegtuigje laat een aantal poppen met een parachute eraan vanaf een paar honderd meter hoogte vallen. De poppen worden vanaf de grond bestuurd. Het doel is om zo precies mogelijk op een grote middenstip te landen. Wie het minste strafpunten heeft wint.

lees verder

Ere-insigne in goud voor Paul Beks bij afscheid
Modelvliegsport

Op 19 april is tijdens de ALV van de afdeling Modelvliegsport afscheid genomen van Paul Beks. Paul is ruim 22 jaar actief geweest voor de afdeling Modelvliegsport, waarvan de laatste 11 jaar als secretaris.

Paul ontving uit handen van KNVvL-voorzitter Ronald Schnitker het ere-insigne in goud.

Daarnaast ontving hij van zijn medebestuursleden een theaterbon en werd hem door de afdeling een rondvlucht met een Cessna aangeboden. Deze zal worden gevlogen door Richard Branderhorst, verantwoordelijk voor Instructie en Veiligheid in het bestuur van de afdeling.

Uiteraard is het jammer dat Paul vertrekt, maar we respecteren zijn besluit. Ook langs deze weg willen wij Paul bedanken voor al het werk dat hij voor de KNVvL, en voor de afdeling Modelvliegsport in het bijzonder, heeft gedaan.

lees verder

NK DroneRace: Ranking 1
Modelvliegsport

Bericht van Drones.nl.
Afgelopen zondag vond op modelvliegclub Delta Zeeland de eerste ranking plaats van het NK Drone Race 2017. Na twee trainingsdagen was het nu eindelijk tijd voor het echte werk!

In totaal verschenen er 32 droneracers aan de start die hun eerste Paasdag hadden opgeofferd om te strijden in dit eerste Nederlandse Kampioenschap droneracing. Onder hen een groot aantal bekende namen uit zowel Nederland als België.

Met een grote kans op neerslag was het weer de grootste vrees van de organisatie. Wonder boven wonder bleef het droog in Zeeland zodat alle wedstrijden gewoon door konden gaan. Ondanks de harde wind lieten de racers zich niet uit het veld slaan.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

locaties meer info