Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws over drones

‘Drone beschieten boven eigen terrein is onrechtmatige daad’
Drones

Mag je met je luchtbuks op een drone schieten als die hinderlijk boven je achtertuin hangt? Die vraag lag onlangs voor bij een rechtbank in Gelderland. Een complex vraagstuk, waarbij niet alleen het eigendomsrecht, maar ook de privacywetgeving om de hoek komt kijken.

Burenruzie
Aanleiding voor de rechtszaak is een uit de hand gelopen burenruzie. Een man had met zijn drone boven de tuin van de buren gehangen. Toen de dronepiloot na afloop de beelden bekeek, zag hij dat een buurjongen met een buks op het toestel had geschoten, met – volgens de bezitter van de drone – enige beschadigingen tot gevolg. De man spande daarop een zaak  aan tegen de buren, maar die beweerden vervolgens in hun privacy te zijn aangetast door de drone, en eisten op hun beurt een schadevergoeding.

lees verder

Nieuwe software laat drone volautomatisch bruggen inspecteren
Drones

Als het aan chipfabrikant Intel ligt kunnen kunstwerken zoals bruggen en industriële installaties in de toekomst met een druk op de knop geïnspecteerd worden, dankzij autonoom vliegende drones die aangestuurd worden door geavanceerde zelfontwikkelde Mission Control software. Die software zorgt niet alleen voor de aansturing van de drone, maar ook voor de analyse van de data na afloop van de vlucht.

Drone aansturen en data verwerken
Tijdens een demonstratie met de Falcon 8+ drone liet Intel zien dat het uitvoeren van routine-inspecties middels drones in de toekomst niet meer hoeft uitgevoerd te worden door een piloot van vlees en bloed. Het bepalen van de vliegroute kan geautomatiseerd worden aan de hand van Mission Control. Na afloop kan die software ook de opgenomen data vergelijken met de dataset van een vorige vlucht, en op die manier automatisch een seintje geven als er afwijkingen worden geconstateerd.

lees verder

EASA publishes a proposal to operate small drones in Europe
Drones

The European Aviation Safety Agency (EASA) published today a proposal to regulate the operation of small drones in Europe. All interested parties are welcome to comment this proposal from 12 May until 12 August 2017.

The proposal provides a framework to safely operate drones while allowing this industry to remain agile, to innovate and continue to grow. The risk posed to people on the ground and to other aircraft as well as privacy, security and data protection issues created by such drones are also taken into account.

The proposed regulation defines the technical and operational requirements for the drones. Technical requirements refer for example to the remote identification of drones.  Operational requirements refer among others to geofencing, a system that ensures drones do not enter a prohibited zone. The proposal also addresses the pilots’ qualifications. Furthermore, drone operators will have to register themselves, except when they operate drones lighter than 250g.

lees verder

Vogelwachters pionieren met drones
Drones

“Een super innovatief project dat nog volop in ontwikkeling is.” Zo kenmerkt CLSK-coördinator luchtmacht Ideeënboard een idee dat ontsproot aan het brein van twee vogelwachters. Sergeant-majoors Martin te Hennepe (Woensdrecht) en Jan Heij (Deelen) bedachten dat ze de flora en fauna op vliegbases sneller en gedetailleerder vanuit de lucht kunnen analyseren dan vanaf de grond. En hoe kan dat nou beter dan met drones?

Een Goed Idee was geboren; in 2015 dienden ze hun plannen in bij de Ideeënboard. Na een uitgebreid voortraject konden ze begin dit jaar voor het eerst met de drones de lucht in. ‘Het werkt gewoon’, ervoer Heij enthousiast. “Dit is fantastisch.” De natuurbeheerders rusten de drones uit met 3 soorten camera’s: een warmtebeeldcamera om dieren als reeën en broedvogels te registreren, een zogeheten multispectrumcamera voor het vastleggen van vegetatie en een gewone camera voor gebouwen en andere bijzonderheden in het terrein. 

lees verder

Agenda NK Droneracen
Drones

Dit jaar vindt het eerste officiële Nederlandse Kampioenschap drone racen plaats. Verschillende vliegverenigingen in het land organiseren oefenwedstrijden en ranking toernooien. De finale vindt plaats bij Modelvliegclub Delta Zeeland in het weekend van 9 en 10 september 2017. Vandaag is de agenda van alle oefenwedstrijden en ranking toernooien gepresenteerd.

Er worden totaal vier ranking toernooien georganiseerd in 2017. Om je als dronepiloot te plaatsen voor de finale moet je tijdens deze ranking toernooien snelle tijden neerzetten. Van de 4 ranking toernooien tellen je beste 3 tijden mee voor de plaatsing voor de finale. Als racer moet je dus minimaal drie van de vier ranking toernooien vliegen. Naast de ranking toernooien worden er ook oefenwedstrijden georganiseerd. Tijdens de oefenwedstrijden kunnen de racers alvast wennen aan het parcours van het komende ranking toernooi.

lees verder

Formula 1 was Yesterday, Today is all about Drone Racing
Drones

This is fast developing into the latest craze. Flying small radiocontrolled multicopters via video goggles for a first-person view is becoming increasingly popular.

FPV (First Person View) device are nothing new. FPV races are based on a completely different concept. A racer should always be a multicopter with at least three motors and should weigh no more than 1 kg including batteries. An optimised weightpower ratio makes for agile and dynamic racers' movements in the air. Power plus manoeuvrability, a major consideration when designing a multi-copter for racing while it should also be crushproofand able to take a fair amount of punishment.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

KEIbrevet.aero

Informatie over brevetten of theorie-examens vind je op www.brevet.aero.

Vragen aan het KNVvL Examinering Instituut?
Stuur een e-mail of bel 0348-437066.

MinidronesInschrijven

locaties meer info