Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Ballonnieuws

PART FCL ballonvaren en zweefvliegen
Ballonvaren

Rijksoverheid Via het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft ons het nieuws bereikt dat de Europese Commissie in haar bijeenkomst van 26 oktober overeenstemming bereikt heeft over de definitie van een Declared Training Organisation (DTO) en het uiterlijke moment van invoering.

Voor gemotoriseerde vliegtuigen en helikopters is een uiterste invoeringsdatum van 8 april 2019 aangenomen. Voor ballonvaren en zweefvliegen is dat 8 april 2020 geworden. Ieder EU-land kan kiezen of ze gebruik willen maken van deze verlengde implementatie. Nederland zal hier gebruik van maken.

lees verder

Martijn is jongste ballonvaarder van Nederland
Ballonvaren

Hij was nog maar een knaapje van vier. Zijn handjes vastgeklampt aan de rand van de grote rieten mand. Rode wangen van enthousiasme en een glimlach van oor tot oor. Martijn Hoogeslag maakte ballonvaarten, terwijl andere kleuters de wipkip verkenden. Als zijn ballonvarende ouders geen oppas konden vinden, ging Martijn mee in de mand. Zo kreeg hij als kind al de indrukwekkende doopnaam Baron van Neerlage.

Martijn is de held van zijn eigen jongensdroom. Vorig jaar haalde hij al zijn brevet zweefvliegen. Afgelopen zondag slaagde hij ook voor zijn brevet ballonvaren.

In heel Nederland zijn er zo’n tweehonderd ballonvaarders en Martijn is de allerjongste. Hij deed onder meer examen in meteorologie, navigatie, communicatie en radio en telefonie. ,,Ik ben nog jong, dus ik leer makkelijk.” De 5 vwo-scholier van De Thij in Oldenzaal stampt bovendien elke week nog woordjes. ,,Dus het leren gaat ook lekker snel.”

lees verder

Ballonvaren in clubverband, iets voor jou?
Ballonvaren

Freestyle Ballooning is de naam van een nieuwe vereniging voor ballonvaarders en aspirant-ballonvaarders die gezamenlijk recreatief, dus niet-commercieel, willen ballonvaren. De vereniging bezit een clubballon die de leden daarvoor kunnen reserveren. Mooie, recreatieve vaarten maken met vrienden en bekenden is het doel, met weinig verplichtingen en tegen acceptabele kosten. Er is nog plaats voor enkele leden. Vlieg je nu, en lijkt het je leuk om (ook) te gaan ballonvaren? Is je ballonvaartbevoegdheid ooit verlopen en wil je recreatief herintreden? Wat de reden ook is, zolang je geen commerciële aspiraties hebt, kun je lid worden. 

lees verder

Recordaantal bezoekers eerste avond Ballonfiësta
Ballonvaren

De jubileumeditie van de Ballonfiësta Barneveld kende een geweldige start! Het fantastische weer zorgde voor een grote toestroom van toeschouwers. In totaal kwamen er bijna 9000 bezoekers naar de eerste avond, een recordaantal voor de woensdagavond.

Terwijl het in heel Nederland droog was, ontstond er precies boven Barneveld rond 20.30 een bui. Op dat moment stonden het Spaceship en de Motor klaar om te gaan. Na uitvoerig overleg tussen de weerdiensten, de launchmaster van Ballonfiësta Barneveld en de piloot stegen beide ballonnen op. En dus gingen gisteravond alle luchtballonnen de lucht in, waaronder in totaal zo'n 15 special shapes!

lees verder

Overeenkomst ILT en STEBZ getekend!
Zweefvliegen

Dinsdag 1 augustus is in Hoofddorp de handtekening gezet op de overeenkomst tussen de stichting STEBZ en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Hiermee is het officieel mogelijk gemaakt dat zogenaamde staatsexamens door STEBZ worden afgenomen.

Het gaat hier om de theorie-examens voor ballonvaren en zweefvliegen. Deze theorie-examens die voorheen door de KNVvL zelf verzorgd werden (zweefvliegen) of door het CBR (ballonvaren) zouden onder de nieuwe Europese regels allemaal bij het CBR terecht gekomen zijn. Dit instituut verzorgt namelijk alle staatsexamens voor de luchtvaart.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

MagazinesLEES MEER

locaties meer info