Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

Bezoek het Nederlandse Transport Museum
Algemene Luchtvaart (ALA)

Beleef samen met de ALA de première van een bezoek aan het Nederlandse Transport Museum in Nieuw Vennep.

Op zaterdag 17 maart kunt u kennis maken met het  Nederlandse Transport Museum. Het museum is nog niet officieel geopend, maar wij mogen alvast een kijkje nemen!

Het museum bevat onder andere een deel van de collectie die voorheen op het Hembrugterrein in Zaandam stond. Dus meer dan alleen maar vliegtuigen, maar ook voertuigen, bussen, militaire wagens en (als die er al is) een trein. Verder zal voor het eerst zal de uiterst zeldzame Staearman Hammond uit 1937 te zien zijn.

lees verder

Het Catalina-vliegprogramma 2018
Historische luchtvaart

Ook dit seizoen is het de bedoeling dat de Catalina weer meerdere Splash & Go vluchten gaat maken vanaf het vliegveld Lelystad Airport. Op alle vluchten kunnen weer sponsoren, gasten en individuele donateurs zich inschrijven. 

Kort na de start kan men zich vrij door de cabine begeven, roulerend met achterin maximaal vijf personen in de blister ruimte, en voorin is zicht op het vliegdek met de piloten. Er worden 2 of meerdere waterlandingen op het Markermeer en/of IJsselmeer gemaakt waarbij er geruild wordt van stoel zodat een van de landingen op het water altijd aan het raam is. Hierna is er weer even tijd om zich door de cabine en blister ruimte te begeven.
Na een vlucht van 30 minuten wordt er weer geland op het vliegveld Lelystad Airport.

lees verder

Beroepsprocedure besluiten Natura 2000-gebieden in Zeeland
Operations

Provincie Zeeland 2 Op donderdag 8 februari 2018 heeft bij de bestuursrechter van de rechtbank Den Haag de zitting plaatsgehad van de beroepsprocedure die de KNVvL had aangespannen tegen een zestal toegang beperkende besluiten van de staatssecretaris Economische Zaken (thans: Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). In deze besluiten wordt het overvliegen van een groot aantal Natura 2000-gebieden in de provincie Zeeland voor de burgerluchtvaart beneden de 300 meter verboden. Alleen in geval van operationele noodzaak mag hiervan afgeweken worden. 

lees verder

Twee geslaagde evenementen voor de KNVvL
(Top)sport

Twee weekenden achtereen was de KNVvL actief bij ondertussen 2 traditionele winteractiviteiten: met een stand bij de Vliegsportbeurs in Warmond en als organisator van de KNVvL-dag Sport & Bestuur op Papendal.

De Vliegsportbeurs werd voor de 27e keer georganiseerd en had onder andere presentaties van scherm-, delta- en paramotor vliegscholen, vertegenwoordigers van verschillende merken en materialen en een tweedehands markt. De trouwe bezoeker is het vast opgevallen: de KNVvL-stand heeft een metamorfose ondergaan, met beachvlaggen van 4 meter hoog niet te missen! Bemenst door vertegenwoordigers vanuit de afdelingen, maar ook vanuit het verenigingsbureau.

lees verder

AVG-stappenplan
Verenigingen

Per 25 mei 2018 wordt een aangescherpte privacywet van kracht. Deze Europese verordening staat bekend als GDPR (General Data Protection Regulation) of in het Nederlands AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Iedere organisatie, van heel klein tot groot, zal moeten kunnen aantonen dat alles wordt gedaan om persoonsgegevens veilig te stellen.

De administratie van personen, (verwerkings)contracten, ICT, interne procedures en verantwoordelijkheden moeten worden getoetst en indien nodig aangepast. Bestuurders zijn hoofdelijk aansprakelijk als er iets fout gaat en de boetes kunnen hoog zijn.

lees verder

Olympische lichtshow met 1218 Inteldrones
Drones

Bericht van Computer Idee. Tijdens de Olympische Winterspelen te Pyeongchang worden er hopelijk heel wat wereldrecords verbroken. Maar een van de eersten staat niet op naam van een sporter, maar van Intel en zijn spectaculaire lichtshow.

Intel zette namelijk 1218 drones in, die synchroon met elkaar vlogen om in de lucht allerlei winterse figuren uit te beelden. Waaronder een snowboarder en uiteraard het Olympische logo. Nog niet eerder dansten er zoveel drones samen in één zwerm. Het vorige record stond overigens ook op naam van Intel, toen waren het er nog 500.

lees verder

NVAV verenigingsdag: wat is geluid eigenlijk?
NVAV

Na jaren bouwen gaat menigeen uiteindelijk een prestatiemeting doen, gevolgd door een geluidsmeting. Bij deze meting willen we maximale score behalen want weinig geluid betekent laag landingstarief!

Maar wat is geluid eigenlijk, hoe werkt een uitlaat, kun je die misschien tunen en wat is de invloed van een propeller op het geluidsniveau van je kist? Welke andere factoren spelen mogelijk een rol? 

Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens een boeiende verenigingsdag die verzorgd gaat worden door Jos van Heck.

lees verder

Workshop: Use of training devices
Veiligheid

EASA n the context of RMT.0196 "Updating FSTDs requirements" and Opinion 06/2017 "Loss of control prevention and recovery training", the workshop will include a focussed consultation on the training matrix which is used as guidance for the purpose and a discussion on how training objectives might be achieved.

lees verder

AERO Friedrichshafen 2018
Algemeen

Discover what direction developments in the General Aviation industry are going at the AERO Friedrichshafen. With more than 600 exhibitors from 35 countries, 33,000 visitors and 600 journalists from all over the world, the AERO Friedrichshafen is the international community’s annual meeting place.

At Lake Constance, numerous companies will be displaying their latest products and innovations, covering the whole industry from ultralights and gliders to business jets, helicopters and electric aircraft as well as avionics and maintenance.

lees verder

Bordairrace: Hike & Fly competitie
Schermvliegen

Let op: deze wedstrijd wordt niet vanuit de KNVvL georganiseerd!

Niet iedere liefhebber van Hike and Fly weet dat er naast de Red Bull X-Alps ook een toegankelijker kampioenschap in deze sporttak bestaat: Bordairrace.

De Bordairrace-wedstrijden worden dit jaar gehouden in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Ze zijn bedoeld voor piloten die er niet tegenop zien om twee tot drie keer in een weekend met hun uitrusting vanuit het dal naar een startplaats te lopen en net als bij de X-Alps ook flinke stukken van hun route lopend af te leggen.

Deelnemers moeten (bijna) overal probleemloos kunnen starten en landen, veel ervaring hebben met lopen en vliegen in de bergen en het weer en andere omstandigheden goed kunnen inschatten.

lees verder

EPFU News Flash No. 53
Gemotoriseerd vliegen

Dear Readers

Contrary to December 2017 January 2018 was a quiet month as regards powered flight. However, when we listen to the dicussions, the deliberations, and read all the reports and publications informing a wide audience on all aspects of future operations of drones, difficult times are ahead. Please remember: "Everything in the air not made of feather and bone should have electronic conspicuity" they say.

Besides this, the latest NPA 2018-01 on Instructions on Continuing Airworthiness (ICA) will require our full attention. 

lees verder

EASA issues single Production Organisation Approval to Airbus Helicopters
Veiligheid

EASA The European Aviation Safety Agency (EASA) and Airbus Helicopters have just implemented a new single Production Organisation Approval (POA). This replaces previous national approvals from France, Germany and Spain by a single, integrated framework allowing for simplified industrial exchanges between Airbus Helicopters’ manufacturing facilities and supporting the company’s industrial strategy of site specialisation across Europe.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Luchtsporters.nl

locaties meer info