Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

Studenten voordelig naar GA Workshop
Afdelingen

De GA staat onder druk als nooit te voren in ons land. Als belanghebbenden moeten wij ons op de toekomst beraden; achterover leunen en niets doen is geen optie.

In de grote civiele luchtvaart zien we groei die uitsluitend gebaseerd is op spotgoedkope fossiele brandstoffen, belastingontwijking en subsidieregelingen. Grote verkeersvliegtuigen lijken steeds meer op elkaar, traditioneel het bewijs van het einde van een technische ontwikkeling.

Zowel Airbus als Boeing maken op dit moment volop gebruik van lichte vliegtuigen voor ontwikkeling van elektrische of hybride voortstuwing. De eerste hybride airliners worden rond 2030 verwacht. Projecten als Solar Impulse en Solar Stratus verkennen grenzen van techniek waar de grote luchtvaart domweg niet aan toe komt. Van een bijrol is de GA ongemerkt tot kraamkamer van nieuwe technologie geworden.

lees verder

Defensievoorlichting invoering REFIS / MASIS
Operations

Zoals al bekendgemaakt worden in het kader van de invoering van REFIS en MASIS door Defensie briefings georganiseerd voor de General Aviation. De voorgenomen sessie van 27 oktober bij vliegclub Seppe is komen te vervallen en zal worden verplaatst naar een latere datum. Bericht hierover volgt nog. De andere twee sessies zijn als volgt:

  • Vrijdag 3 november, Vliegveld Terlet, restaurant Thermiekbel. Tijd: 20.00 - 21.30 uur. Opgave via havenmeester@terlet.nl
  • Zaterdag 4 november, Vliegveld Lelystad, restaurant Flantuas. Tijd: 16.00 - 17.30 uur. Opgave via secretary@aopa.nl 

Het aantal plaatsen is beperkt dus clubs kunnen een afgevaardigde sturen. Ben je motorvlieger, MLA-vlieger of zweefvlieger dan is deze briefing iets voor jou. 

lees verder

Landelijke Indoor Recreade 2017
Modelvliegsport

Het is altijd weer puzzelen of een geschikte datum gevonden kan worden voor het ‘jaarlijkse’ indoorfestijn in Helsdingen (Vianen). Aan de ene kant heb je de eventuele beschikbaarheid van de zaal en aan de andere kant tal van feestdagen en vakanties. Of de beschikbare dag is juist de dag voor Pasen en dan is men natuurlijk druk doende met het verven van fipronil-vrije eieren.

Maar er is een datum gevonden voor de Nationale Indoor Recreade 2017 en wel 26 november. Iedereen is vanaf 10:00 uur hartelijk welkom in de grote sporthal te Helsdingen. En net als vorig jaar, lees even de eenvoudige regels die gelden opdat veilig en met plezier door iedereen gevlogen kan worden. 

lees verder

Afdeling Luchtvaartkennis zoekt bestuursleden
Luchtvaartkennis

De afdeling Luchtvaartkennis is op zoek naar bestuursleden. De afdeling is sinds enige tijd op zoek naar een voorzitter. De voornaamste taak van de voorzitter is (naast het voorzitten van de bestuurs- en afdelingsvergaderingen) het positioneren van de (relatief kleine) afdeling binnen de KNVvL en meer in het algemeen het behartigen van de belangen van luchtvaarthistorici (rond bijvoorbeeld archiefvorming, toegang tot archieven en het bewaren van gegevens). Ook zijn er vacatures voor bestuursleden.

De afdeling Luchtvaartkennis verenigd geïnteresseerden in luchtvaart historie en brengt het kwartaalblad LUCHTVAARTKENNIS uit, dat zich met name richt op de luchtvaartgeschiedenis van Nederland (en de al dan niet voormalige) overzeese gebiedsdelen. In LUCHTVAARTKENNIS wordt vooral aandacht geschonken aan onderwerpen die elders niet zo vaak aan de orde komen, of die niet in de meer gangbare literatuur te vinden zijn.

lees verder

Geslaagde KNVvL personeelsdag
Algemeen

Donderdag 12 oktober had de KNVvL haar jaarlijkse personeelsdag. Daar wordt invulling aan gegeven met de thema’s teamgeest/samenwerking en luchtsporten. Het eerste thema werd ingevuld door deelname aan een escaperoom. Twee teams moesten binnen een uur uit een afgesloten ruimte ontsnappen. Alleen lukt dat in ieder geval niet en het beste team won natuurlijk. 
Het tweede thema werd gedaan bij de indoor windtunnels van City Skydive te Utrecht. Met hun ondersteuning kon iedereen die dit wilde ‘vliegen’ als een vrijeval parachutist. De drie personeelsleden met parachutisten ervaring deden hun eigen ding; de anderen werden professioneel geholpen met hun eerste indoor skydive. Kortom, het was een leuke dag!

lees verder

Nieuwe LUCHTVAARTKENNIS
Luchtvaartkennis

Onlangs is een nieuw nummer verschenen van luchtvaart historisch tijdschrift LUCHTVAARTKENNIS. In dit nummer aandacht voor de Fokker vestiging in Rio de Janeiro (Brazilië).

Begin jaren 50 richtte Fokker daar een productiebedrijf voor vliegtuigen op, waar de Fokker S.11, S.12 en S.14 zouden worden gebouwd. Een conflict met de Braziliaanse luchtmacht, de enige klant van Fokker Rio, liep zo hoog op dat de Braziliaanse overheid het bedrijf uiteindelijk confisqueerde.

Hoewel we waarschijnlijk nooit alle achtergronden boven tafel krijgen, geeft met name het diplomatieke verkeer tijdens 1959 en 1960 een boeiend inzicht in hoe het zo ver kon komen. 
Verder wordt de Russische vlieger Alexander Alexandrowitsj Koezminskij aan de vergetelheid ontrukt. 

lees verder

Uitnodiging verenigingsdag NVAV
NVAV

Na zijn uitgebreide verhaal over Subaru motoren met daarbij behorend inspuitsysteem komt Peter Hortulanus ons ditmaal tijdens de NVAV-verenigingsdag van 28 oktober bijpraten over het bespannen van romp en vleugels met het Polyfiber systeem.

- Polyfiber Aircraft Covering System de geschiedenis en de verschillende componenten van het systeem.
- waarom ik Polyfiber heb gekozen voor mijn project.
- voor en nadelen van het Polyfiber Systeem; wat kan je verwachten.
- wat kan wel en wat kan niet met Polyfiber.
- vereiste condities en benodigde vaardigheid voor het werken met Polyfiber.
- minimaal vereist gereedschap.
- theorie en uitleg over het bekleden, lijmen, krimpen, vastnaaien en afwerken van Polyfiber krimpdoek.
- theorie en uitleg over het coating systeem en volgorde.
- reparatie technieken met het Polyfiber Systeem.

lees verder

Oud-voorzitter Steve Netto overleden
Algemeen

Naar nu bekend is geworden is op 22 september 2017 in Bilthoven Steve Netto, oud-voorzitter van de KNVvL na een ziekbed overleden. Steve Netto was van 1994 tot 1999 voorzitter van de KNVvL. Na deze periode schreef Netto een boek geschreven met spannende belevenissen van jachtvliegers tijdens de Koude Oorlog en was hij regelmatig te zien op de televisie als commentator over conflictsituaties in de wereld.

Steve had een lange vliegcarrière bij de KLu, vloog onder andere op de NF-5 en de F-16 en was commodore b.d. 

Steve Netto was iemand die geïnteresseerd was in spectaculaire en avontuurlijke gebeurtenissen. In de periode dat hij voorzitter van de KNVvL was, had Wim Velthuizen de portefeuille sportzaken in het hoofdbestuur. Toen Wim Velthuizen vertelde dat hij van plan was april 1995 te gaan parachutespringen op de geografische Noordpool was hij een en al oor.

lees verder

KNVvL Jaarverslag 2016
Afdelingen

Het KNVvL Jaarverslag 2016, met een overzicht van de activiteiten van 2016, kun je hier lezen. 

lees verder

Verslag DONAC 2017
Aerobatics

Van vrijdag 8 september t/m zondag 10 september organiseerde VINK (Vliegen is een Kunst) weer haar jaarlijkse DONAC (Dutch Open National Aerobatic Championship) op Lelystad Airport. In de voorbereidingen voor deze DONAC kwam er nog een nieuwe locatie voor de wedstrijdbox bij. De oude locatie kon niet meer gebruikt kon worden door de verbouwingen aan de runway, die op het moment van de DONAC in volle gang waren. Door de verlenging van de baan richting het westen kon met name de jury positie niet gehandhaafd worden.

In overleg met Ernest ter Hart van Lelystad Airport en door een aantal keren de situatie ter plaatste te gaan bekijken, konden we een goed alternatief vinden door de box iets naar het noordoosten op te schuiven. Bij deze locatie konden we ook een goede locatie voor de jury vinden. Bijkomend voordeel was dat we hiermee buiten alle werkzaamheden bleven en we dus ook niet afhankelijk waren van vertragingen in bouw e.d.

lees verder

Inschrijving theorie-examen najaar 2017
Schermvliegen

Op vrijdagavond 17 november is het eerstvolgende theorie-examen schermvliegen plaats voor brevetten 2 en 3. De inschrijving daarvoor is inmiddels geopend en kan via deze link.

De kosten voor het examen zijn € 35,50, en betaling geschiedt tegelijk met de inschrijving.
Het examen wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht en start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
Om je in te kunnen schrijven moet je lid zijn van de afdeling Schermvliegen. Informatie over lid worden vind je hier.
Lees voor meer informatie vooral ook even onze veelgestelde vragen na op de website!

lees verder

ILT Luchtvaart op Twitter
Afdelingen

De ILT werkt aan veiligheid, zekerheid en vertrouwen op het gebied van luchtvaart. Informatie, zichtbaarheid en transparantie dragen bij aan het naleven van wet- en regelgeving. Om die reden is zij een Twitter-account gestart voor luchtvaart: @ILT_Luchtvaart.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

Luchtsporters.nl

GA WorkshopInformatie

locaties meer info