Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

De nieuwe lier is klaar!
Zweefvliegen

Waar een kleine club groot kan zijn. Op vrijdag 1 september 2017 zat Peter Mink voor het eerst aan de gashendel en “hing” Hans Hermans als eerste aan de nieuwe lier. Eigenlijk een doodnormale lierstart, maar wat er aan vooraf ging is helemaal niet normaal.

Medio 2016 gonst het in zweefvliegend Nederland. De Royal Air Force in Engeland gaat een flink aantal Van Gelder lieren afstoten die ooit waren aangeschaft voor de Air Cadets. Vanwege een rare bureaucratische kronkel werden de lieren afgestoten en vervangen door Skylaunch lieren. Voor een fractie van de werkelijke waarde ging de ene na de andere van de hand.

Ook Peter Mink kocht er één en bood hem voor de werkelijke kosten aan aan zijn club, GLC Illustrious op Gilze-Rijen. 

lees verder

Wereldrecord grootste formatie sequential
Parachutespringen

217 1e formatie Eind oktober werden in Eloy (VS) twee nieuwe wereldrecords gevestigd van de grootste formatie sequential. Hierbij wordt met een zo groot mogelijke formatie meer dan één formatie gemaakt. Hoe groter of meer formaties, hoe beter.

Er werden 3 formaties gebouwd met 217 springers en 2 formaties met 219 springers, zeer knap. Ook waren er diverse Nederlanders bij betrokken, zie de foto van de deelnemers voor het vliegtuig, v.l.n.r: Herman Landsman, Conny van Setten, Arjen Nieuwenhuis, José Brouwers, Henny Wiggers (gehurkt, cameraspringer), Mark Bos, Marloes Swarthoff (gehurkt) en Tom Winkler. 

lees verder

Lelystad - status en hoe nu verder?
Vliegroutes Lelystad Airport

Sinds de plotselinge bekendmaking van de hogere aansluitroutes voor Lelystad medio juni is er dagelijks overleg over mogelijke wijzigingen om de negatieve gevolgen voor de General Aviation, waaronder de sportluchtvaart, alsmede de overlast voor bewoners op de grond te beperken.

De grote uitdaging in de verschillende overleggen en consultatierondes is om te zorgen dat er daadwerkelijk rekening gehouden wordt met andere belangen dan alleen de commerciële belangen van de Schipholgroep (met een aanzienlijk staatsaandeel) en de militaire missie effectiviteit.

De routes zijn destijds gepresenteerd als enige mogelijkheid waarbij alles door LVNL doorgerekend was en zelfs het externe bureau Helios (op verzoek van de toenmalige staatssecretaris Dijksma) de technische haalbaarheid had onderzocht en gekeken naar mogelijke alternatieven. Er was op dat moment blijkbaar geen alternatief mogelijk.

lees verder

"Je komt als dronesector alleen verder als je gezamenlijk optrekt"
Drones

Bericht van Dronewatch. Ruim een eeuw geleden werd de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) opgericht. De vereniging houdt zich met alle takken van luchtvaart bezig, waaronder modelvliegsport en sinds een paar jaar ook met drones. Dronewatch vroeg directeur Ronald Termaat wat de KNVvL precies doet voor dronevliegend Nederland.

Wat is de KNVvL? Voor wie is de vereniging bestemd?

“De KNVvL is een vereniging voor alle luchtvarenden in Nederland. De vereniging werd in 1907 opgericht. In die tijd was er nog geen luchtvaartwetgeving, dus die hebben we in de loop der jaren samen met de overheid en andere partijen ontwikkeld. Het was in die tijd echt pionieren. Grote organisaties zoals KLM, de luchtmacht en het NLR komen allemaal voort vanuit de KNVvL. Vanaf de jaren ‘70 van de vorige eeuw zijn we opgeschoven naar recreatief vliegen en vliegsport. Daar hoort ook modelvliegsport bij, en nu dus ook drones.”

lees verder

Veel sportief voordeel bij je zorgverzekering
Afdelingen

Dankzij de samenwerking met Zilveren Kruis, kun je via de KNVvL profiteren van de voordelen van een zorgverzekering speciaal voor sporters:

- 7,5% korting op de basisverzekering;
- 10% korting op alle aanvullende verzekeringen;
- 10% korting op tandartsverzekeringen;

Plus een uitgebreid pakket aan sportmedische vergoedingen.

Voor het behalen van je sportieve doelen wil je fit zijn. Ook wij vinden jouw conditie en gezondheid belangrijk. Daarom hebben de KNVvL en Zilveren Kruis afspraken gemaakt. Naast een collectieve zorgverzekering met een aantrekkelijke korting, biedt Zilveren Kruis uitgebreide vergoedingen speciaal voor sporters met een aanvullende verzekering.

lees verder

Zondag 4 februari KNVvL-dag Sport en Bestuur
(Top)sport

Het middagprogramma van de KNVvL-dag Sport & Bestuur voor sporters is bekend. Er zal aandacht worden besteed aan mentale vaardigheden. Zoals we allemaal wel weten valt op een bepaald moment op het technische vlak weinig meer te leren, uiteindelijk wordt tijdens de wedstrijd het verschil gemaakt door wat zich tussen de oren afspeelt.

Deze keer worden, door Rogier Hoorn, twee thema’s behandeld: omgaan met tegenslag en stress (handling). Rogier is sport- en prestatiepsycholoog en voor een aantal van ons geen onbekende vanwege zijn eerdere presentaties. 

lees verder

Vliegen in Nederland (kerst) aanbieding
Afdelingen

Vliegen in Nederland Als lid van de KNVvL krijgt u een speciale korting op de standaard abonnementstarieven van Vliegen in Nederland magazine. (normale abonnementsprijs € 29,50).
Vliegen in Nederland – Het magazine voor alle vormen van luchtvaart en luchtsporten. Losse verkoop: € 7,95

Nu 4 nummers slechts € 19,50. Ook leuk om cadeau te geven!

Top aanbieding:
Vliegen in Nederland magazine voor slechts € 19,50 i.p.v. € 24,50!
Profiteer nu van deze eenmalige feestelijke superkorting en ontvang 4 maal het magazine thuis.

Nieuw als abonnee? Dan ontvangt u tevens de laatste uitgave van Vliegen in Nederland magazine!
(zolang de voorraad strekt)

Deze aanbieding is geldig van 6 december 2017 t/m 7 januari 2018.

lees verder

NK Dronerace 2018 en een terugblik op 2017
Modelvliegsport

Na het succes van de eerste editie van het officiële Nederlands kampioenschap DroneRace 2017 gaan we in 2018 door met de tweede editie.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is zijn er al diverse zeer positieve geluiden te horen als het gaat over het NK DroneRace van 2018. Natuurlijk is de subcommissie Drones binnen de afdeling Modelvliegsport als organisator erg blij met deze positieve geluiden en ziet zo een mooie toekomst voor de sport tegemoet.

lees verder

Help je de KNVvL verder verbeteren? Je bent welkom
Afdelingen

De Ledenraad blijft het verbeterproces KNVvL naar hoger niveau steunen. Het proces is er op gericht dat de belangen voor onze luchtsporten verbeteren. Gezien de bedreigingen, bijvoorbeeld als gevolg van Lelystad, is duidelijk dat samenwerking om onze belangen te behartigen noodzakelijk is.

De samenwerking binnen de KNVvL is al sterk verbeterd, maar we nodigen vrijwilligers uit om onze organisatie verder te verbeteren. De deuren staan open.

lees verder

Veiligheidsdag op 3 maart 2018
Deltavliegen

In het voorjaar van 2018 organiseert de afdeling Deltavliegen nog een theorie-examen en een veiligheidsdag. De datum van het theorie-examen was al bekend. De veiligheidsdag wordt gehouden op zaterdag 3 maart. Voor zowel het examen als de veiligheidsdag moet je je vooraf aanmelden.

De data op een rij:
Veiligheidsdag op zaterdag 3 maart
Theorie-examen op zondag 25 maart vanaf 12:00 uur

lees verder

Geslaagde Indoor Recreade 2017
Modelvliegsport

26 november was het weer zover, de jaarlijkse Indoor Recreade van de afdeling Modelvliegsport. Ook ditmaal vond de recreade plaats in de grote sporthal Helsdingen in Vianen. Ondanks het vroege tijdstip waarop het evenement van start ging (10 uur), waren mensen al eerder aan het vliegen. Wat een enthousiasme!

In totaal hadden maar liefst 67 deelnemers zich aangemeld! Deze deelnemers deden automatisch mee een verloting als ze om 14 uur in de sporthal aanwezig waren. RC Wings uit Klarenbeek had voor de gelegenheid drie zeer mooie prijzen ter beschikking gesteld.

lees verder

Hemelvaart vliegweekend MS&O Stadskanaal
Modelvliegsport

Vanaf donderdag 10 mei tot en met zondag 13 mei is er weer de traditionele hemelvaart meeting bij MSO Stadskanaal. 

Gedurende deze dagen is er veel te doen op het MS&O veld.  Hier komen piloten met hun vliegtuigen uit verschillende delen van het land bij elkaar en wordt er veel gevlogen.  Warbirds, zweefvliegtuigen, 3d kisten etc. allemaal op schaal gemaakt.
Op donderdag 10 mei is er een vliegshow door de deelnemende piloten.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Luchtsporters.nl

locaties meer info