Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

Help, ik heb een drone!
Drones

Hierboven staat een kreet, die vaak op de sociale media werd en wordt geslaakt. Niet in de zin wat moet je er mee, maar wat kan en mag je er mee.

Eind 2016, begin 2017 is de afdeling Drones van onze vereniging (de KNVvL) van start gegaan. Aangezien ik met vallen en opstaan de weg heb leren vinden in het (professionele) drone gebeuren leek het mij een goed idee om daar lid van te worden, immers “eendracht maakt macht” en als goed Nederlander ook een beetje van “misschien levert het mij wat voordeel op”.

Ik ben dus in contact gekomen met de mensen van onze vereniging, heb gesprekken gevoerd en dat is de reden dat je vanaf nu met enige regelmaat stukjes van mijn hand mag gaan lezen.

lees verder

Bezoek aan KNMI luchtvaartMETEO
Afdelingen

Het ALA-bestuur nodigt leden van de ALA, KNVOL Noord-Holland, de Vriendenkring en van de KNVvL uit voor een dagexcursie naar het KNMI in De Bilt op 27 september.

Het KNMI was er al in 1919 op de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam (ELTA) met (inter)nationale weer - en hoogtewindwaarnemingen. luchtvaartmeteorologie is er nog steeds bij het KNMI.

Over oude fronten, het nut van een satellietfoto, een ‘inkijkje’ in een onweerswolk, een zomerstorm èn wat doet die luchtvaartmeteoroloog op Zaal bij APP op Schiphol, daar gaat het over op de 27e. We lopen ook over het meetveld om te zien hoe de waarnemingen voor de luchtvaart (METAR) gemaakt worden.

Maar het KNMI is meer dan alleen weer.

lees verder

Registration opens for the 1st FAI International Drones Conference
Drones

FAI has issued an invitation to attend the 1st FAI International Drones Conference in Lausanne, Switzerland, from 1 - 3 September 2017 about Innovation, Safety and Sports.

The Conference and Expo are part of the EPFL Drone Days 2017 (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) that features Lausanne, Canton de Vaud and Switzerland as a globally relevant hub for Drones.

“For an overview over the most recent developments in the world of Drones attendance at the 1st FAI International Drones Conference and Expo is a must. You will be informed about the exponentially fast growing use of Drones in society, be it for maintenance, rescue operations or daily logistics. The safety issues coming with these developments will be discussed by experts from government authorities and those who are at the forefront in developing state of the art technology to make Drones a regular part of air traffic in the sky. Last but not least, Drones are already being seen as a top level air sport, and emerging to become the number one air and maybe e-motor sport” says Frits Brink, FAI President.

lees verder

Drone racing: de sport van de toekomst?
Drones

Bericht van SPORTNEXT Drone racing is het nieuwste fenomeen in de sportwereld. Wereldwijd ontstaan er nieuwe organisaties, het aantal droneracers neemt snel toe en bedrijven beginnen te investeren in de sport. Ook in Nederland is drone racing aan een opmars bezig. Zoomin.TV en FormulaFPV hebben de handen ineengeslagen en willen van drone racing de sport van de toekomst maken.

Op 5 en 6 juni veranderde de Johan Cruijff ArenA in een drone racing track, tijdens de Drone Racing World Series 'The Launch'. Videospeler Zoomin.TV lanceerde in samenwerking met FormulaFPV, dat FPV drone racen promoot en organiseert, dit evenement. De twee partijen hebben de Drone Racing World Series in het leven geroepen om de potentie van de sport als entertainment- en mediaformule te demonstreren.

lees verder

Marcel Bourgondien wint NKSV 2017
Schermvliegen

Op zondag 18 juni is onder uitstekende condities de finale van het NKSV (Nederlands Kampioenschap Schermvliegen Vlakland) gehouden. Door het gebrek aan wind samen met mooie thermische omstandigheden kon er een out-en-return taak van 24 km worden uitgezet. Daarbij moesten de deelnemers dus uiteindelijk weer terugkeren in de startcirkel. Dit is 8 piloten gelukt.

Door het slechte weer tijdens de voorrondes was de lijst met potentiële deelnemers relatief kort. Uiteindelijk hebben 14 piloten deelgenomen aan de finale.

Mede dankzij de inzet van Proair paragliding door het inzetten van lier met lierman, de Gelderse schermvliegers met lier en het regelen van de startlocaties en Cloud-to-Cloud voor de tweede lierman is deze dag een groot succes geworden!

lees verder

NVAV Fly-in Midden Zeeland
NVAV

Vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni wordt de NVAV Fly-in gehouden op vliegveld Midden Zeeland, EHMZ te Arnemuiden. Vrijdag 23 juni is tevens EHMZ Sunset Fly-in en dan kun je dus tot 22:19 LT vliegen!

Zowel vrijdag- als zaterdagavond kun je deelnemen aan een gezellige BBQ voor slechts €12,50.

Voor zaterdag en zondag hebben we een fotorally gepland, deelname is gratis excl. landing fee. Heb je nog een stoeltje over in je kist om een passagier mee te nemen? Laat het ons dan weten, want vliegen met een lege stoel is natuurlijk zonde ;-)

lees verder

DARPAS en de KNVvL; samen sterk
Drones

Per juli 2016 is de micro- en minidrones regeling van kracht. Deze regeling, voor beroepsmatige dronevliegers met een drone onder de 4 kilo, betekende het begin van de samenwerking tussen de KNVvL en DARPAS (Dutch Association for Remotely Piloted Aircraft Systems). Nu, bijna een jaar verder, wordt de samenwerking tussen beide verenigingen geïntensiveerd. Het grote gezamenlijke doel hierbij is een sterke Drone (RPAS) branche.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu richtte zich vorig jaar tot DARPAS en de KNVvL met het verzoek de examinering voor ROC-light in te richten. Beide organisaties werken sindsdien samen in de examencommissie Drones, aangevuld met zowel in- als externe examenexperts. “Er is een kwalitatief goed examen ontwikkeld dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse Overheid en aan de normen van EASA (European Aviation Safety Agency). Ook de samen ontwikkelde syllabus met leerstof is een geslaagd product van onze samenwerking” aldus Rob van Nieuwland, voorzitter van DARPAS.

lees verder

ILT en politie controleren kleine luchtvaart
Veiligheid

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Landelijke Eenheid van de politie controleren de komende maanden de kleine luchtvaart op de verschillende kleine vliegvelden in Nederland. Bij de controles wordt gekeken in hoeverre vliegers op de hoogte zijn van de geldende regels en op welke wijze ze zich voorbereiden op hun vlucht. Een onvolledige vluchtvoorbereiding vergroot het risico op voorvallen.

Bij de controles kijkt de inspectie naar alle gegevens en inlichtingen die voor de uitvoering van de vlucht van belang zijn zoals: de massa en balansverdeling van het vliegtuig, brandstofmanagement en de navigatie. Ook moet de gezagvoerder in het bezit zijn van bewijzen van luchtwaardigheid, -inschrijving en -bevoegdheid, het vlieghandboek, journaal en een bewijs van bevoegdheid. De politie controleert medewerkers van de luchthaven en gezagvoerders ook op alcoholgebruik. 

lees verder

Met de ALA de lucht in
Algemene Luchtvaart (ALA)

De ALA organiseert, samen met Zweefvliegclub Flevo en Klaas Kruysdijk, voor leden van de ALA, de Vriendenkring, leden van KNVOL - Noord Holland en voor overige leden van de KNVvL op vrijdag 7 juli een Zweefvliegdag.

Op deze dag kun je een zweefvlucht maken voor €30 per start. Het is op de dag zelf duidelijk of het maken van een sleepstart tot 500 meter (€25 extra) mogelijk is.

Onder voorbehoud van het weer wordt het verloop van de dag als volgt:

lees verder

2017 EASA Annual Safety Review published
Veiligheid

EASA publishes today the 2017 edition of its Annual Safety Review. The analysis in this year’s review provides a statistical summary of aviation safety in the EASA Member States and identifies the most important safety challenges faced in European aviation today. This data-driven analysis will lead to the development of safety actions across domain-specific safety risk portfolios and will define the priorities on which the Agency will focus on. These priorities will be presented in the next edition of the European Plan for Aviation Safety to be published in December 2017.

“2016 has brought continued improvements in safety across almost every operational domain.  However, the complex nature of aviation safety and new challenges and emerging issues impose to maintain the highest vigilance and safety efforts as an aviation community. EASA has engaged in various initiatives which will help to ensure our continued vigilance and help improve safety for today and into the future” said Patrick Ky, EASA Executive Director.

lees verder

Vergunningen beschikbaar voor leden
Ballonvaren

Gaandeweg zijn steeds meer verleende vergunningen geupload op mijn.KNVvL.nl-afdeling-documenten ballon. Op drie na is de lijst vergunningen compleet. Als je lid bent van de KNVvL kun je hier gebruik van maken en inloggen met je persoonlijke inloggegevens. Mis je een vergunning waarvan jij denkt dat er meer leden gebruik van zouden maken, laat het weten aan secretaris.ballonvaren@KNVvL.nl.

lees verder

Theorie-examens Ballonvaren
Ballonvaren

De eerste twee examenvakken zijn op 30 mei geëxamineerd binnen STEBZ met behulp van de verkregen database. Mocht je ook examen willen doen, kijk dan voor CPL (FB) op www.stebz.nl of voor KNVvL-BPL op www.brevet.aero/ballonvaren.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

MagazinesLEES MEER

locaties meer info